1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Çorum’da Deri Sanatıyla Defter Tasarlayan Usta

Çorum’da Deri Sanatıyla Defter Tasarlayan Usta

featured

Çorum’da deri ciltleme sanatı alanında faaliyet gösteren 35 yaşındaki usta, uzun çalışmalar sonucunda kapladığı defterlerle sanat eserleri ortaya koyuyor. Özenle yapılan deri kaplamalar, yurtdışındaki müşterilerden yoğun ilgi görüyor.

Çorumlu Kazım Birdal Tüfekçi, 10 yıl önce İzmir’de bir ustanın yanında deri ciltleme sanatı üzerine eğitim aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra memleketine dönen Tüfekçi, işyeri açarak sanatını icra etmeye başladı. Tasarımlarıyla dikkat çeken Tüfekçi’nin ciltleme sanatı, hem yurtiçinde hem de yurtdışından büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Müşteri taleplerine göre kalem, maske ve çanta gibi çeşitli ürünler de üreten Tüfekçi, defterlerin iç kısmındaki yaprakları ise özel “şamua” kağıdından yapıyor. El işçiliğiyle üretilen bu defterler, rölyef tekniği sayesinde uzun ömürlü, yazımı kolay ve dayanıklı hale geliyor.
Kazım Birdal Tüfekçi, özellikle yurt dışına göndermiş olduğu deri ciltli defterlerle ilgili, “Yıllardır hediyelik eşya ve deri ürünleri üzerinde çalışıyorum. Yaptığım iş, deri el sanatları olup ağırlıklı olarak deri ciltleme üzerine yoğunlaşmaktadır. Kendi defterlerimizi üreterek hediyelik eşya üretimi yapıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
Tüfekçi, özel talepler doğrultusunda el yazması Kur’an-ı Kerim ve farklı kitap ciltlemeleri yaptığını da vurguluyor. Ürünlerini yurtiçinden ziyade yurt dışında, özellikle İngiltere, Amerika ve Almanya gibi ülkelere gönderdiğini belirten Tüfekçi, kendi işini 10 yıldır sürdürdüğünü aktarıyor. Deri ciltleme sanatını öğrendiği ustanın yanında çalıştıktan sonra kendi dükkanında profesyonel bir şekilde bu işe devam etmeye başladığını belirtiyor. Yurtiçinde özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerden de talep aldıklarını ancak genel müşteri portföyünün yurtdışı ağırlıklı olduğunu ifade ediyor. Yeni ürün ve tasarım geliştirme sürecinin zorluğuna dikkat çeken Tüfekçi, bu noktada el emeği ve tasarım yeteneğinin önemine değiniyor. Bazen tek bir modeli oluşturmak için bir ay süren çalışmalar yaptıklarını, fakat tasarım tamamlandığında üretim sürecinin problemsiz ilerlediğini belirtiyor.
Tüfekçi, Türkiye’de bu mesleği icra eden sayılı ustalardan biri olduğunu ifade ediyor. “Yanımda yetiştirebildiğim kimse yok. Bu sanat, ustaların yanında çırak yetiştirerek devam eder, ama şu an böyle bir imkânımız yok. Ancak devletin sanata yönelik bazı desteklerinden faydalandım. Örneğin, New York’taki Türkiye Ticaret Merkezi’nde iş yeri açma girişimimiz oldu ama çeşitli sebeplerden dolayı bu projeyi sürdüremedik.” şeklinde konuşuyor.
Tüfekçi, meslek odalarının yılbaşı ve Tıp Bayramı gibi özel günlerde kendilerinden özel ürün talepleri olduğunu ifade ediyor. Örneğin, Tıp Bayramı’nda anatomi temalı defter ve ajandalar istendiğini vurgulayan Tüfekçi, buna göre de çalışmalar yaptıklarını ekliyor. Yurt dışında kutlanan Cadılar Bayramı gibi özel günlere de uygun temalarda tasarımlar hazırladıklarını, çanta ve maske gibi ürünler ürettiklerini belirtiyor. Bazen tanıdıkların el yazması Kur’an-ı Kerim getirdiğini ve onları özenle ciltlediğini dile getiren Tüfekçi, kendi üretip satışını yaptığı ürünlerin arasında en çok defterlerin öne çıktığını aktarıyor. Türkiye’de bu sanatı bilen ve uygulayan kişi sayısının 10’dan fazla olmadığı belirtirken, Çorum’da bu işi yapabilen tek kişi olduğunun altını çiziyor.

Çorum’da Deri Sanatıyla Defter Tasarlayan Usta
Yorum Yap
Bizi Takip Edin