Bakanlık, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihlerinde aldığı kararla sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolü için yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekilerek, bu kapsamda 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak belirlendiği hatırlatıldı.
Sıtma hastalığının, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel sivrisineklerinin kan emmesi yoluyla insanlara geçtiği, hayatı tehdit eden bir rahatsızlık olduğu ifade edildi. Açıklamada, hastalığın insanlarda beş farklı plasmodium türü tarafından tetiklendiği vurgulanırken, “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin en büyük riski oluşturduğu belirtildi.
Hastalığın belirtilerinin yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi durumları içerdiği aktarılarak, bu ilk semptomların genellikle parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra ortaya çıktığına dikkat çekildi. Sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ifade edilirken, tanının erken konulmasının ve tedaviye zamanında başlanmasının hayati önem taşıdığı vurgulandı. Özellikle plasmodium falciparum türünde, tedaviye 24 saat içinde başlanmadığında hastalığın şiddetleneceği ve can kaybına yol açabileceği bildirildi.
“Başarılı çalışmalar ile yerli sıtma bulaşı sona erdi”
Açıklamada, sıtmanın ağırlıklı olarak Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu ancak Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görülebildiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği, şu anda yerli sıtma vakasının görülmediği, ancak sıtmanın yaygın olduğu ülkelerden gelenlerde veya bu ülkelere seyahat edenlerde hastalığın tespit edildiği belirtildi.
Sıtma hastalarının tedavisinde gerekli ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanarak hastalara ücretsiz verildiği, sıtmanın yaygın olduğu bölgelere seyahat eden kişilere ise koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle teması azaltacak önlemleri almaları gerektiği anımsatıldı. Ayrıca, Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçlarının Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebileceği ifade edildi. Vatandaşların 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’nı arayarak veya https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ adresinden seyahat öncesi ve seyahat esnasında alınması gereken önlemler hakkında detaylı bilgi alabilecekleri belirtildi.