1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Marmara’daki Deprem, Kentsel Dönüşümde Kriz Yaratıyor

Marmara’daki Deprem, Kentsel Dönüşümde Kriz Yaratıyor

featured

İstanbul, önceki gün bir kez daha deprem tehlikesi ile karşılaştı. Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen deprem fırtınasında ciddi can ve mal kaybı yaşanmazken, meydana gelen sarsıntılar kentsel dönüşümün ne denli önemli bir konu olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Sabah’ın haberine göre, AK Parti hükümetleri, vatandaşları daha güvenli konutlarda yaşamalarına olanak tanımak amacıyla kentsel dönüşüm projeleri geliştirmeye çalışırken, eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP, İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarını engellemek için 5 farklı ilçede dava açtı. Beykoz Tokatköy’de ise marjinal sol örgütlerle birlikte hareket ederek halkı kışkırtmaya çalıştılar.

GAZİOSMANPAŞA’DA 9 AYRI DAVA AÇILDI

*Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyeleri, ilçedeki kentsel dönüşümü durdurmak amacıyla İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne 3, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne 2, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne 1 ve İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne 3 dava açtığı belirtildi. Ayrıca, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Planlama Odası’nın da Gaziosmanpaşa’daki kentsel dönüşüm projelerinin durması için toplam 7 dava açtığı öğrenildi.

İMAMOĞLU, ESENLER’DEKİ DÖNÜŞÜME DAVA AÇTI

*Esenler’de devam eden 60 bin konutluk Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davacı sıfatıyla 1 dava, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 5 ayrı dava ve İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar’ın da 3 dava açtığı kaydedildi. TMMOB Şehir Planlama Odası’nın, Esenler’deki riskli binaların TOKİ kanalıyla dönüştürülmesi için yapılan projeyi durdurmak amacıyla 2 dava açtığı ifade edildi.

İBB, TUZLA’DA 8 AYRI DAVA AÇTI

*Tuzla’da da dönüşüme engel olma çabalarına hız veren Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB ve CHP’li meclis üyeleri, riskli alan ilan edilen ve vatandaşların depreme daha dayanıklı konutlarda yaşamalarını sağlamak üzere hazırlanan kentsel dönüşüm projelerinin durdurulması için toplam 8 dava açtığı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi, Tuzla’daki kentsel dönüşüm planlarının durdurulması için 4 dava açtı. Ayrıca, İBB ve Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Hatice Ülkü Özer ile İBB ve Tuzla CHP Meclis Üyesi Ülkü Sakalar’ın birlikte Tuzla’daki kentsel dönüşüm projelerine karşı 4 dava daha açtıkları bilgisi verildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası da Tuzla’daki dönüşüm projelerinin yürütülmesinin durdurulması için 2 ayrı dava daha açtı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 10 YIL GECİKTİRİLDİ

*Beyoğlu’nda da CHP’nin, kentsel dönüşüm projelerini 10 yıl boyunca geciktirerek burada yaşayanların yaşamını olumsuz etkilediği kaydedildi. CHP’nin Beyoğlu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Tarlabaşı, Örnektepe ve Okmeydanı kentsel dönüşüm projelerinin durdurulmasına yönelik 7 dava açtığı öğrenildi. CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ve diğer CHP’li üyelerin, Beyoğlu’ndaki kentsel dönüşüm projelerine karşı 7 ayrı dava açtığı belirtildi. Bu davalar dolayısıyla Beyoğlu’ndaki kentsel dönüşüm sürecinin 10 yıl boyunca geciktirildiği ifade edildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın da Beyoğlu’ndaki kentsel dönüşüm projelerine karşı 2 ayrı dava açtığı biliniyor.

ÖRNEK DÖNÜŞÜMÜ 10 AYRI DAVA İLE ENGELLEME GAYRETİNDEYDİLER

*Üsküdar’da da kentsel dönüşüm çalışmalarına karşı çıkan CHP’li Meclis üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın örnek olarak gösterdiği Kirazlıtepe ve Ferah mahallelerindeki dönüşüm projelerine yönelik 10 ayrı dava açtığı ifade edildi. Dava açan isimler arasında 2014-2019 yıllarında CHP’den Üsküdar Belediyesi’nde meclis üyeliği yapmış olan Ercan Erdem ve Erdal Tüfekçi ile CHP Sancaktepe eski İlçe Başkanı ve İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam yer alıyor.

TOKATKÖY’DE HALK KAYNATILDI

*CHP, Beykoz Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkmak amacıyla etkinlik düzenleyerek halkı kışkırtma yoluna gitti. Tokatköy Mahallesi’nde depreme dayanıksız binalarda yaşayan 3 bin Beykozlu, devletin desteklediği afet referanslı kentsel dönüşüm çalışmalarında daire ve tapu kazanma fırsatı bulacaktı. Fakat CHP ve bazı marjinal gruplar projeyi engellemek için halk arasında kargaşa yaratmaya çalıştı. Yerel halk, provokatörler tarafından yanlı davranarak, yolu kapatıp çöpleri ve lastikleri ateşe verdi. Bu olaylar sonucunda 7 polis memuru yaralandı. CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Hacer Foggo da Tokatköy’deki yıkım çalışmalarına karşı çıkmış ve provokatif paylaşımlarda bulunmuştur. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, sosyal medya üzerinden kentsel dönüşüm karşıtlığını “Bir zulüm hikayesi” şeklinde aktarmıştır. CHP eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Tokatköy’deki kentsel dönüşüme karşı çıkanlara destek vermiş ve durumu “katliam” olarak nitelendirmiştir. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da Beykoz’da kentsel dönüşüme karşı çıkanlar arasında yer almıştır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KÜÇÜK BİR BÜTÇE

İmamoğlu, göreve geldikten hemen sonra kentsel dönüşüm bütçesini %65 oranında düşürmüştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bütçesi son 5 yıl içinde %5’i aşan oranlardan %1 seviyelerine kadar gerilemişti. AK Parti döneminde 2018 yılında, bütçenin %5,5’i kentsel dönüşüme ayrılırken, 2021-2024 yılları arasında bu oran %1’in altına düşmüştür.

KONSERLER VE REKLAMLAR ÖNCELİKLİ!

İBB’nin 2025 yılı için 415 milyar liralık bütçesinin oy çokluğu ile kabul edildiği Kasım ayı toplantısında, eski İBB Başkanı İmamoğlu’nun sunduğu verilere göre, 2025 yılında konser ve festivaller gibi kültürel etkinlikler için toplamda 5 milyar 141 milyon TL ayrıldığı belirtildi. İBB’nin reklam faaliyetlerine yön veren Basın Yayın ve Halkla İlişkiler birimine ise 7 milyar 45 milyon TL aktarıldığı kaydedildi.

Yalnızca bu iki birim için 12 milyar 186 milyon TL bütçe ayıran İmamoğlu, deprem ve kentsel dönüşüm için ise yalnızca 3 milyar 700 milyon TL’lik bir kaynak sağladı.

1’İN ALTINA DÜŞME

AK Parti döneminde bütçenin %5,5’i deprem çalışmaları için ayrılırken, İmamoğlu, 2025 bütçesinin sadece %0,89’unu kentsel dönüşüme tahsis etti.

100 BİN KONUT VAADİNDEN SADECE 11 BİNİ ÜRETTİ

İmamoğlu, 26 Eylül 2019’da meydana gelen Silivri’deki 5.8 şiddetindeki deprem sonrası Ekim 2019’da İBB meclisinde, İstanbul’da 100 bin konut üretileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Ancak geçen 6 yıl içerisinde yalnızca 11 bin konut inşa edebilmiş durumda.

KENDİ SÖZLERİNİ YALANLADI

2019 yerel seçimleri öncesi kentsel dönüşümün 5 yılda tamamlanabileceğini söyleyen İmamoğlu, göreve geldikten sonra bu konuda verdiği tüm sözleri unuttu. İmamoğlu, çeşitli yayınlarda “Bir yılda ne yapabilirim ki? Veya 3 yılda ne yapabilirim?” şeklinde ifadeler kullandı. Kahramanmaraş merkezli büyük deprem sonrasında İstanbul’a odaklanılan bir dönemde, Uğur Dündar’ın konuğu olarak katıldığı bir programda, “Eğer hızla hareket edersek İstanbul’un sorunlarını çözmek için bize 100 yıl lazım” ifadelerine yer verdi.

İMAMOĞLU, KURUM’UN KENTSEL DÖNÜŞÜM VAADİNE KARŞI ÇIKTI

Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un “5 yılda 650 bin konut dönüştürme” vaadine, İmamoğlu Elektroluk; “650 bin konut vesaire gibi asla yapılamayacak, olmaması gereken bir durum…” şeklinde karşılık vermişti.

HER DEPREM SONRASI DEPREM SEFERBERLİK PLANI AÇILACAK DEMİŞTİ

İmamoğlu, İBB Başkanı olduğu dönemde deprem konusunu gündemden düşürmek için 4 kez “Deprem Seferberlik Planı”nı açıklayacaklarını duyurdu. İmamoğlu’nun bu konudaki açıklamaları şu şekilde sıralandı:

*14.10.2019: “Tüm İstanbulluların destekleri ile hayata geçecek projeler üretecek ve bir seferberlik başlatıyoruz.”

*29.01.2020: “İstanbul’daki acil durum toplanma ve geçici barınma alanlarını belirledik.”

*27.02.2023: “Çarşamba günü saat 13.00’te İstanbul Deprem Seferberlik Planı’mızı açıklıyoruz.”

*01.03.2023: “Eğer bu kadim topraklarda neslimizi yaşatmak istiyorsak deprem dirençli alanları hızlıca oluşturmak zorundayız.”

Marmara’daki Deprem, Kentsel Dönüşümde Kriz Yaratıyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin