Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Bahar Toplantıları çerçevesinde Avrupa bölgesi ekonomileri hakkında bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıda, AA muhabirinin Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleriyle ilgili sorusuna yanıt veren Alfred Kammer, “Büyüme performansında gözlemlediğimiz durum, bir dereceye kadar 2024’ün ikinci yarısındaki güçlü ivmenin sürmesiyle alakalı. Bu durum, büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesine sebep oldu. Küçük bir artış ama tarifeler ve belirsizlikler neticesinde ortaya çıkan olumsuz etkilerin giderilmesi açısından önemli bir gelişme.” ifadelerini kullandı.
Kammer, Türkiye hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini ve ekonomi ekibinin dezenflasyon stratejisini başarıyla uyguladığını söyledi.
Bununla birlikte, Kammer, dezenflasyon sürecinin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun sıkı bir makroekonomik politika bileşimi gerektirdiğini belirtti. Ayrıca, bu politikanın temelinin daha sert bir maliye politikası olduğunu ifade etti.
Kammer, “Neden böyle savunuyoruz? Çünkü enflasyonu düşürme çabaları uzadıkça, ekonomi daha uzun bir süre kırılgan kalır ve öngörülemeyen şoklara açık olur. Dolayısıyla dezenflasyon programının hızlanması şart ve bunun belkemiği de daha sıkı bir maliye politikasıdır.” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YILLIK BÜYÜME TAHMİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ
IMF, 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini hafif yukarı yönde revize ederken, gelecek yıl için tahminini sabit tuttu.
Raporda, Türkiye’nin 2025’te büyümenin yüzde 2,7 ile dip yapacağı ve para politikasındaki son değişikliklerin sayesinde 2026’da büyümenin yüzde 3,2’ye yükselebileceği öngörülmüştü.
IMF, Ocak ayında yayımladığı tahminlerde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini beklediğini bildirmişti.