İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD koordinasyon merkezinde gerçekleştirdiği açıklamalarda, İstanbul’daki depremlerle ilgili güncel durumu aktardı.
Yerlikaya, “Dün Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, sayın Bakanlarımızla birlikte vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“Bu deprem; özellikle İstanbul’u etkilerken, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir gibi illerde de hissedildi” diye ekledi.
“Şu ana kadar; en büyüğü 5.9 olmak üzere, 4 ve üzeri, 8 artçı deprem kaydedildi”
AFAD Deprem Bilim Kurulu’nun yaptığı değerlendirmeye göre, artçı sarsıntılardan 7’si depremin ardından ilk 4 saat içerisinde meydana geldi. Son 12 saat içinde ise 4’ün üzerinde bir başka artçı sarsıntı kaydedilmedi.
Son 16 saat içerisinde artçı sarsıntıların belirgin bir azalma eğilimi gösterdiği gözlemleniyor.
AFAD Deprem Bilim Kurulu, ikinci basın açıklamasını yakında kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu.
Deprem meydana geldikten sonra devreye alınan TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı), tüm afet gruplarının temsilcileriyle birlikte titiz bir şekilde yürütülüyor.
“112 Acil Çağrı Merkezimize şu ana kadar; 16 bin 793 çağrı geldi”
Yerlikaya, “Bugün öğle saatlerinde yaptığımız basın açıklamasında da belirttiğim gibi, saha taramaları ve 112 Acil Çağrı Merkezimize gelen ihbarlar değerlendirilmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.
Acil Çağrı Merkezi’ne gelen toplam 16 bin 793 çağrının 997’sinin ‘depreme ilişkin acil yardım’ talebi olduğunu belirten Yerlikaya, bu durumun çağrılardaki büyük düşüşü gösterdiğini ifade etti.
Marmara Bölgesi’nde yürütülen çalışmalara destek vermek amacıyla 22 İl AFAD Müdürlüğü’nden 650 personel ve 148 araç görevlendirildi. Diğer kamu kurumları ve akredite sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte toplamda 903 araç ve 11.481 personel sahada görev alıyor.
Barınma ihtiyaçları için 27 lojistik depo ve 54 cep depoyu aktif hale getirdik. İstanbul’da 51 bin vatandaşımız camilerde, 50 bin kişi ise okul, yurt ve sosyal tesislerde barındırılıyor. Yani toplamda 101 bin vatandaşımızın barınma talebi karşılanmış durumda.
Dün gece olduğu gibi, bu gece de talepleri olması halinde vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz. Saat 18.00 itibarıyla Jandarma ve Emniyet’ten aldığımız verilere göre; acil toplanma alanları ve parklardaki vatandaş sayısında önemli bir azalma gözlemlendi.
Yine, Türk Kızılayı koordinasyonunda 41 belediye ve sivil toplum kuruluşu ile birlikte 36 ikram çadırı ve 99 ikram aracı ile toplam 302 araçla 1.508 personel ve gönüllü ikramlarda bulunuyor.
348 dağıtım noktasında ikram süreçleri devam ediyor. Devletimiz tüm kurumlarıyla beraber sahada, vatandaşlarımızın huzurunu ve güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alarak olası riskleri titizlikle değerlendiriyor. İstanbul ve depremden etkilenen illerde yaşayan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.”
“83 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, İstanbul’da toplam 83 binanın az hasarlı olduğunu ifade ederek deprem nedeniyle başka yapı hasarı olmadığını kaydetti. “83 binamızın bugüne kadar gelen talepler doğrultusunda az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’daki ulaşım ve iletişim durumunu değerlendirirken, demir, deniz, hava ve karayollarında herhangi bir sorun bulunmadığını belirtti. GSM operatörlerinin altyapılarını iyileştireceği bilgisini verdi.