1. Haberler
  2. Dünya
  3. Buzulların Erimesi, Doğayı Nasıl Etkiliyor?

Buzulların Erimesi, Doğayı Nasıl Etkiliyor?

featured

Colorado Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sona erdiği dönemde yaşanan hızlı buzul erimesinin iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Bu bulgular, 12 bin ila 6 bin yıl öncesi dönemlerde Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranının yüzde 40 kadar arttığını göstermektedir. Araştırmacılar, eriyen buzulların Dünya’nın kabuğunu yalnızca dikey olarak değil, aynı zamanda yatay olarak da etkilediğini belirtti. Bu etki, Kuzey Amerika levhasında hafif bir sapma ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna yol açtı.

VOLKANİK FAALİYETLER ARTTI

Yapılan çalışmadaki modelleme verilerine göre, aynı dönem içinde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerde de bariz bir artış gözlemlendi. Araştırma ekibi, geçmişte meydana gelen buzul erimesinin volkanik artışlarla bağlantılı olduğunu ve günümüzde Grönland’daki buzulların erimesinin benzer sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

”YÜZYILLAR SÜREBİLİR”

Çalışmanın başyazarı Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetlerin artmasını sağlayabilir. Ancak bu etkilerin ortaya çıkması yüzyıllar alabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Buzulların Erimesi, Doğayı Nasıl Etkiliyor?
Yorum Yap
Bizi Takip Edin