1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bolat’tan Japonya ile Stratejik İşbirliği Vurgusu

Bolat’tan Japonya ile Stratejik İşbirliği Vurgusu

featured

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka EXPO 2025 etkinliklerinin ardından Tokyo’ya geçerek burada Japon bakanlar ve yetkililerle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Bolat, sosyal medya üzerinden Tokyo’daki temaslarına dair bilgiler paylaştı.

Görüşmelerinde Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Nakano Hiromasa ile bir araya gelen Bolat, ulaştırma ve altyapı işbirliğinin yanı sıra üçüncü ülkelerde yürütülecek projelerdeki işbirliğini derinleştirme kararlılıklarını yeniden vurguladıklarını belirtti.

Bolat, geçtiğimiz yıl Japonya’dan Türkiye’yi ziyaret eden 134 bini aşkın kişinin, iki halk arasındaki ilişkilerin güçlenmesini sağladığını ifade etti. Türkiye ile Japonya’nın geçmişten günümüze yürüttükleri güçlü işbirlikleri arasında Marmaray ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi simgesel projelerin öne çıktığını dile getirdi.

Bakan Bolat, Japon şirketlerini yüksek hızlı tren, akıllı mobilite sistemleri, kentsel ulaşım altyapısı ve sismik dayanıklılık projeleri gibi Türkiye’nin sunduğu stratejik yatırım fırsatlarını değerlendirmeye davet ederken, şunları ekledi:

“Geçmiş dönemde gerçekleştireceğimiz yatırım zirveleriyle altyapı alanındaki işbirliğimizi kurumsal bir çerçeveye oturtmayı ve üçüncü ülkelerdeki işbirliğimizi artırmayı planlıyoruz. Sayın Bakan Nakano’ya, Türkiye ile Japonya arasındaki stratejik ortaklığın derinleşmesine sağladığı katkılar ve sürekli destek için teşekkür ediyorum.”

– “TARIM ALANINDA İŞBİRLİĞİNE HAZIRLIK”

Bolat, Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı Eto Taku ile yaptıkları görüşmenin açık ve yapıcı geçtiğini belirtti. Tarım ve balıkçılık alanlarının, Türkiye-Japonya ekonomik ilişkilerinin stratejik unsurları arasında yer aldığını ifade etti.

Tarım alanında Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (EPA), Avrupa Birliği-Japonya EPA’sındaki dengeleri gözetmesi halinde her iki tarafın da sürdürülebilir fayda sağlayacağına dikkat çeken Bolat, gelinen noktada her iki taraf için ilerleme kaydetmenin öneminin altını çizdi.

“Dünyanın 20. büyük tarım ihracatçısı olan Türkiye, Japonya’yı bu alanda stratejik bir ortak olarak değerlendiriyor. Türkiye’nin Japonya’ya tarım ürünleri, özellikle kuru meyve, makarna, ton balığı ve taze ürünler ihraç ettiğini belirterek, Japonya ile tarım alanındaki işbirliğimizi daha da derinleştirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum,” dedi.

– EKONOMİK ORTAKLIK ANLAŞMASI ÜZERİNE GÖRÜŞMELER

Japonya Dış Ticaret Teşkilatı Başkanı Ishiguro Norihiko ile yapılacak olan verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Bolat, sanayi üretimi, gıda ve tarım, yeşil enerji, mobilite, dijital teknolojiler ve üçüncü ülkelerle işbirliği konularını ele aldıklarını açıkladı.

Bolat, geçen yıl itibarıyla 5,4 milyar dolara yükselen iki ülke arasındaki ticaret hacminin, daha dengeli ve dirençli bir ekonomik ortaklık olarak tesisi açısından önemini vurguladı. Ayrıca, EPA’nın karşılıklı faydaya dayalı ve acil şekilde sonuçlandırılması için Japon iş dünyasından gelen desteklerin memnuniyetle karşılandığını belirtti.

JETRO’nun İstanbul Ofisi aracılığıyla Türkiye’de 60 yıldan fazla süredir aktif olduğu biliniyor. Bolat, bu güçlü mirası daha yüksek profilli yatırım etkinlikleri ve dinamik iş forumları ile ileriye taşımak için kararlılık vurgusu yaptı.

Bolat’tan Japonya ile Stratejik İşbirliği Vurgusu
Yorum Yap
Bizi Takip Edin