Bursa’da Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Yılın Aydını Yaşar Kemal” etkinlikleri çerçevesinde, ünlü oyuncu Türkan Şoray ve Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu’nun katılımıyla “Yılanı Öldürseler” filmi gösterimi ve söyleşisi gerçekleştirildi.
1981 yılında çekilen, ünlü yazar Yaşar Kemal’in aynı isimli eserinden uyarlanan “Yılanı Öldürseler” filminin hem yönetmenliğini hem de başrolünü üstlenen Türkan Şoray, etkinliğe gelerek filmi izleyicilerle birlikte izleme fırsatını buldu.
Etkinlik, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde yapıldı. Burada, Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu’nun yönlendirmesiyle filmle ilgili soruları yanıtlayan Türkan Şoray, Yaşar Kemal’in eserlerinin dünya genelinde tanındığını vurguladı. Şoray, ünlü yazarın kendisine “Pek çok kitabım filmleştirildi ancak en çok bunu sevdim” ifadelerini ilettiğini kaydetti.
Aynı yapım için daha önce başka bir yönetmenin kendisine başrol teklifinde bulunduğunu ancak çeşitli nedenlerle projenin hayata geçmediğini belirten Şoray, senaryoyu okuduğunda “Esme” karakterine duyduğu sevgiyi dile getirdi ve bu yüzden yönetmenliğe soyunma kararı aldığını ifade etti.
Şoray, Yaşar Kemal’in romanını beyazperdeye taşırken onun kalemine layık olamama kaygısı taşıdığını dile getirdi ve şöyle konuştu: “Ülkemizde en sevilen yazarların başında geliyor. Onun eserlerini hep heyecanla okudum. ‘Esme’ karakteri o kadar kıymetli ki. O role hazırlanırken mideme kramplar giriyordu. Heyecanım had safhadaydı. Bu yüzden filmi çekmeye karar verdim.”
Yaşar Kemal ile tanıştığında yaşadığı mutluluğu da paylaşan Şoray, “Hayatı dolu dolu yaşayan, insanları seven, şefkat dolu bir insanla tanıştım. ‘Demek sen bu filmin yönetmeni olacaksın’ dedi. Bir kadına yardımcı olma amacıyla sanırım, ‘Ben yazarım senaryosunu’ dedi.” şeklinde konuştu.
Şoray, yazarın betimlemelerini filmde yansıtma çabasında olduğunu ve bu sürecin zorlukları hakkında bilgi verdi. Çekimlerin köyde gerçekleştirilmesi sırasında karşılaştıkları zorlukları dile getiren Şoray, etkinlik sonunda seyircilerden uzun süre alkış aldı. Yazar Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’ın da katıldığı bu anlamlı etkinlik, katılımcılar üzerinde derin bir etki bıraktı.