Bakan Bolat, EXPO 2025 etkinliği nedeniyle bulunduğu Japonya’nın Osaka kentinde yerel gazetecilerle bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu.
Bolat, Türkiye’nin Osaka EXPO’suna katılmaktan duyduğu gururu dile getirerek, “Bu yılki etkinlikte yalnızca EXPO Milli Günü’müzü değil, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunu ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da birlikte kutlayacağız.” ifadelerini kullandı.
5,4 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞTI
Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 3,8 milyar dolar olduğunu ve 2024 itibarıyla bu rakamın 5,4 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Ayrıca yatırım ilişkilerine dair de bilgiler paylaştı.
Türkiye’nin 2023’te dünya toplam hizmet ihracatından aldığı payın yüzde 1,35’e, sıralamasının ise 21’e yükseldiğini vurgulayan Bolat, “Gelecek dönemde sıralamamızı ve payımızı daha da yükselteceğimize kesinlikle inanıyorum.” dedi.
Uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye üzerindeki etkisinden de bahseden Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonunun, Osaka EXPO’sundaki Pavilyonun tasarımında önemli bir ilham kaynağı olduğunu ifade etti.
Bolat, EXPO organizasyonuna katılımın, Türkiye’nin kültürel tanıtımını sağlamanın yanı sıra, Türk ürün ve hizmetlerini Japon pazarında tanıtmak ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.
“ÜLKEMİZİN MENFAATLERİ DOĞRULTUSUNDA TÜM AKSİYONLARI ALIYORUZ”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolat, 2023’te dünya ekonomisinin ciddi enflasyonist zorluklarla karşılaştığını ve ticarette Kovid-19 döneminde ve bu yıl azalış yaşandığını hatırlattı.
Bolat, geçen yıl dünya ticaretinde bir artış yaşanırken, 2023’te bunun yüzde 1,1 oranında düştüğünü ifade etti. “Bu yıl yüzde 3’lük bir artış beklerken, ABD’nin dış ticaret açıklarını kapatmak amacıyla uygulayacağı yüksek gümrük vergileri belirsizlik yaratmıştır.” dedi.
Bakan Bolat, alınan tedbirlerin kısa süre içinde geri alınabileceği veya ertelenebileceğini vurguladı ve “Şu anda müzakere süreçleri devam ederken, ticaret politikalarımızı oluşturuyoruz. ABD ile olan müzakerelerimiz de sürmektedir.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE, DÜNYADA TURİST SAYISINDA 4’ÜNCÜ, TURİZM GELİRİNDE 6’NCI SIRAYA GELDİ”
Hizmet ihracatıyla ilgili olarak önemli veriler paylaşan Bolat, bu sektörün Türkiye’nin milli gelirinin büyük bir kısmını oluşturduğunu belirtti. “Son yıllardaki atılımlar, mal ihracatındaki başarıya da katkı sağladı.” dedi.
Turizm gelirleriyle ilgili topladığı bilgileri paylaşan Bolat, “Geçen yıl 377 milyar dolar ihracat geliri elde ettik. Hizmetler ihracatı, mal ihracatımızın yüzde 38-40’ını oluşturuyor.” dedi.
Türkiye ile Japonya arasındaki turizm ilişkilerinin gelişiminden bahseden Bolat, Japonya’dan Türkiye’ye 50 bin kadar turist geldiğini, Türkiye’den Japonya’ya ise 134 bin kişinin seyahat ettiğini ve bu sayının artış göstermesini beklediklerini ifade etti.
İstanbul’un hava yolu taşımacılığında uluslararası bir transit merkezi haline geldiğini belirten Bolat, eğitim, sağlık turizmi ve diğer sektörlerdeki başarılarını artırma hedefinde olduklarını vurguladı.
“TİCARETİN BİRLİKTE GELİŞTİRİLMESİ” VURGUSU
ABD’nin alınan tedbirlerinin dünya ticaretinde hasar bırakabileceğini hatırlatan Bolat, çoğu ülkenin ticaretin daralması ve dünya milli gelirinin küçülmesi anlamına geldiğini dile getirdi.
Bolat, dünya ticaret sisteminin yeniden çok taraflı bir yapıya kavuşmasını umduğunu ifade ederek, “Ülkelerin ticaretin serbestçe yapılmasına yönelik birlikte hareket etmeleri gerekiyor.” sözlerini kullandı.
“Dünya ekonomisi zamanla toparlanmayı başaracaktır. Geçmişteki krizlerin ardından da bu tür süreçler yaşanmış ve bir dönemde yeniden büyüme görüldü.” diyerek geçiş dönemlerine dikkat çekti.
“JAPON İŞ DÜNYASI TÜRK MÜTEAHHİTLİK FİRMALARIYLA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA İSTEKLİ”
Bolat, Japonya’nın Türkiye ile işbirliği yapma isteklerini de aktardı. Japon iş insanlarının özellikle yeniden inşa süreçlerinde Türk müteahhitleriyle ortaklık kurmak istediklerini belirtti.
Japonya’nın mühendislik ve finans gücünü Türk müteahhitlik firmalarının kaliteli üretim yetenekleri ile bir araya getirerek önemli projelerin hayata geçirilmesine öncülük edileceğini ifade etti.
Bolat, Türkmenistan’da Türk ve Japon firmaları arasında önemli projeler için işbirliği anlaşmaları imzalandığını sözlerine ekledi.
“TÜRKİYE-JAPONYA EKONOMİK ORTAKLIK ANLAŞMASI KONUSUNDA MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR”
Bakan Bolat, Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın müzakereleri hakkında da bilgi vererek, yürütülen teknik süreçlerin devam ettiğini vurguladı.
“Bu müzakereler, iki ülkenin çeşitli sektörlerde taleplerini ortaya koyması noktasında önemli bir rol oynuyor.” diyen Bolat, bu süreçte yaşanan zorlukların aşılacağına inandığını ifade etti.
Geçen yıl Türkiye ile Japonya arasında 61 milyar dolar turizm, 40 milyar dolar lojistik gelirinin elde edildiğini belirten Bolat, hizmet ihracatındaki artışın devam edeceğini öngördüğünü söyledi.
“TÜRKİYE İLE SURİYE GÜÇLÜ EKONOMİK ENTEGRASYONU BAŞARABİLECEK”
Bolat, Suriye’deki ekonomik durum ve yatırımlarla ilgili soruya, istikrarlı bir Suriye’nin hem Türkiye’nin hem de Suriye’nin faydasına olacağını belirtti.
Suriye’nin, Türkiye’nin en uzun sınır komşusu olduğunu vurgulayan Bolat, Türkçe bilen Suriyelilerin, Türk iş adamlarının dış ekonomik ilişkilerine katkı sağlayacağını kaydetti.
Geçmişte kurulan geçiş hükümetinin Türkiye ile güçlü bir ekonomik entegrasyonu mümkün kılacağını dile getiren Bolat, bu konuda çalışmaların hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.
“ABD İLE DENGELİ TİCARET İLİŞKİSİ BULUNUYOR”
Bolat, ABD’ye yapmayı planladıkları ziyaret ile ilgili beklentilerini de dile getirdi. Türkiye’nin ABD ile güçlü ticaret ilişkisinin sürdüğünü belirtti.
Bolat, ABD’nin Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çekerken, enerji ithalatı sebebiyle oluşan dış ticaret açığına da vurgu yaptı.
ABD’den talep ettiğimiz yüksek gümrük vergilerinin kaldırılması olduğunu belirten Bolat, ticaret hacmini arttırmaya yönelik çalışmaların sürmekte olduğunu ifade etti.
Eyaletler, sektörler, ürünler bazında çalışmalar olduğunu belirten Bolat, şunları kaydetti:
“Bu yıl ABD’ye yönelik çalışma planlarımızı iki katına çıkaracağız. Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması çerçevesinde resmi bir yapıyla ilişkilerimizi güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Türkiye-ABD ilişkilerinin ekonomi alanında güçlü bir performansa sahip olduğunu belirten Bolat, bu durumu daha iyi noktalara taşımak için kararlı olduklarını vurgulayarak, geleceğe dönük umutla baktıklarını sözlerine ekledi.