Uluslararası Para Fonu (IMF), yükselen ticaret gerilimleri ve artan politika belirsizlikleri sebebiyle küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,8’e, gelecek yıl içinse yüzde 3’e revize etti. IMF’nin yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde de yukarı yönlü bir düzeltme yapıldığı vurgulandı.
IMF’DEN TÜRKİYE İÇİN YENİ TAHMİN
IMF, Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı. Raporda, önceki yıllarda meydana gelen çeşitli ekonomik şokların sonrasında küresel büyümenin geçen yıl istikrarlı fakat beklentilerin altında kaldığı ifade edilirken, 2023’te de benzer bir durumun sürmesi öngörülüyor. Dünya genelinde hükûmetlerin politika önceliklerinin yeniden değerlendirilmesiyle ekonomik manzaranın değişimi bekleniyor.
ABD’nin yeni tarifeleri ve ticaret ortaklarının misillemeleri sonucu mevcut tarife oranlarının son yüz yılda görülmedik seviyelere ulaştığına dikkat çekilen raporda, bu durumun küresel büyüme üzerinde önemli olumsuz etkiler yarattığı kaydedildi.
Raporda, “Ticaret gerilimlerinin hızla yükselmesi ve politika belirsizliklerinin çok yüksek seviyelere ulaşmasının, küresel ekonomik faaliyet üzerinde büyük bir etki yaratması bekleniyor.” şeklinde bir değerlendirme yer aldı.
KÜRESEL EKONOMİ ÇOK DAHA DÜŞÜK HIZDA BÜYÜMEKTE
IMF raporuna göre, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl ise yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Önceden yapılan tahminlerde, dünya ekonomisinin 2023 ve 2024’te yüzde 3,3 büyümesi öngörülmekteydi.
Söz konusu büyüme oranlarının tarihsel ortalamanın (yüzde 3,7) oldukça altında kalması dikkat çekiyor. Raporda, gelişmiş ekonomilerin bu yıl yüzde 1,4, gelecek yıl ise yüzde 1,5 oranında büyüyeceği öngörülmekte. Ayrıca, gelişmekte olan ekonomilerde büyüme hızının bu yıl yüzde 3,7, gelecek yıl ise yüzde 3,9 olması bekleniyor.
MEVCUT TARİFE ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ BÜYÜMEYİ DESTEKLEYEBİLİR
IMF raporunda, küresel enflasyonun 2025 yılında yüzde 4,3, 2026 yılında ise yüzde 3,6’ya gerilemesi öngörülüyor. Bunun yanında, aşağı yönlü risklerin küresel ekonomik görünüm üzerinde baskın olduğu ifade ediliyor. Ticaret savaşlarının ve belirsizliklerin büyümeyi daha da olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
Mevcut tarifelerin düşürülmesi ve ticaret politikalarında netlik sağlayacak yeni anlaşmaların yapılması durumunda küresel büyümeyi olumlu etkileyebileceği kaydedildi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜME TAHMİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ
Raporda, Türkiye için 2023 yılı büyüme tahmininin hafif bir yukarı revize edildiği, ancak 2024 tahmininin aynı kaldığı bildirildi. Türkiye’nin büyümenin 2025 yılında yüzde 2,7 ile dip yapacağı, 2026’dan itibaren ise yüzde 3,2’ye çıkacağı öngörülüyor.
Ocak ayındaki tahminlerde Türkiye’nin 2023’te yüzde 2,6, 2024’te ise yüzde 3,2 büyümesi öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye için enflasyon tahminlerinin bu yıl için yüzde 35,9, gelecek yıl için ise yüzde 22,8 olarak belirlendiği, işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 9,4, gelecek yıl yüzde 9,2 olması bekleniyor.
ABD VE AB EKONOMİLERİNİN BÜYÜME TAHMİNLERİ DÜŞÜRÜLDÜ
Raporda, ABD’nin 2025 yılı büyüme tahmininin yüzde 2,7’den yüzde 1,8’e düşürüldüğü, ayrıca gelecek yıl için büyüme tahmininin de yüzde 2,1’den yüzde 1,7’ye indirildiği belirtilmektedir. Bu revizyonun sebebi olarak artan politika belirsizliği, ticaret gerilimleri ve düşen talep ivmesi gösterilmektedir.
Aynı zamanda, Avro Bölgesi ekonomisi için 2023 büyüme tahmininin yüzde 1’den yüzde 0,8’e, 2026 yılı tahmininin ise yüzde 1,4’ten yüzde 1,2’ye düşürüldüğü aktarılmıştır. Almanya’nın bu yıl için büyüme tahmininin sıfıra yaklaşarak yüzde 0’a, gelecek yıl için ise yüzde 0,9’a indirilmiştir.
Fransa ekonomisine dair tahminler bu yıl için yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya, gelecek yıl için yüzde 1,1’den yüzde 1’e düşürülürken, İtalya için bu yıl yüzde 0,7’den yüzde 0,4’e, gelecek yıl içinse yüzde 0,9’dan yüzde 0,8’e indirilmiştir. İspanya’nın ise 2023 için büyüme tahmini yüzde 2,5’e ve gelecek yıl için yüzde 1,8’de kalmıştır.
IMF’nin raporunda, İngiltere ekonomisi için büyüme beklentisinin bu yıl yüzde 1,6’dan yüzde 1,1’e, gelecek yıl için ise yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e düşürüldüğü belirtilmiştir. Japonya’nın büyüme tahmininin ise bu yıl için yüzde 1,1’den yüzde 0,6’ya ve gelecek yıl için yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya revize edildiği ifade edilmiştir.
ÇİN EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜME TAHMİNLERİ DE AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ
Raporda, gelişen piyasalardaki Çin ekonomisinin 2023 için büyüme tahmininin yüzde 4,6’dan yüzde 4’e, 2024 içinse yüzde 4,5’ten yüzde 4’e düşürüldüğü belirtilmektedir. Hindistan ekonomisinin bu yıl için büyüme tahmini ise yüzde 6,5’ten yüzde 6,2’ye, gelecek yıl içinse yüzde 6,5’ten yüzde 6,3’e indirilmiştir. Öte yandan, Rusya’nın 2023 büyüme tahmini yüzde 1,4’ten yüzde 1,5’e çıkarılmış, ancak 2024 büyümesi için yüzde 1,2’den yüzde 0,9’a düşürülmüştür.