1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türksat 6A: Türkiye’nin Uzaydaki Yeni Gücü!

Türksat 6A: Türkiye’nin Uzaydaki Yeni Gücü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin uydu yolculuğunun 1994 yılında yörüngede yer alan Türksat 1B ile başladığını hatırlattı. Bu uyduyu takip eden Türksat 1C’nin 1996’da, Türksat 2A’nın ise 2001’de fırlatıldığını belirtti.

Uraloğlu, yaklaşık 20 yıllık çalışmaların bir sonucu olarak geliştirilmiş olan Türksat 6A’nın yapımında, daha önce Türksat 3A, 4A ve 4B uydularında görev yapan mühendislerin büyük katkı sağladığını vurguladı. “Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan mühendislerin katkılarıyla 6A, en yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Bu başarı ile ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına adını yazdırdı,” dedi.

“Yüzde 80’in üzerinde yerlilikle 84 yerli ekipman kullanıldı”

Uraloğlu, Türksat 6A’nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH ile iş birliği yaptıklarını ifade ederek, “Bu firmalarımız tarafından milli olarak üretilen parçaların her biri uydu deneyimi kazanmıştır. Uydumuz, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirilmiştir. Ülkemizde üretilen bu parçaların uzay deneyimi kazanmasının ardından dünya genelinde ihracatı için fırsatlar ortaya çıkmıştır,” şeklinde konuştu.

Türksat 6A’nın Türkiye’nin uzaydaki varlığını pekiştirdiğine ve stratejik teknolojilerde dışa bağımlılığı azalttığına dikkat çeken Uraloğlu, “Bu proje, milli güvenliğimiz açısından da son derece önemlidir. Artık kendi haberleşme uydumuzu kendimiz üretiyoruz. Türksat 6A’nın tüm süreçleri, planlandığı gibi başarıyla tamamlandı. Üretim, entegrasyon ve test çalışmaları, TUSAŞ tesislerindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Mart 2024’te başarıyla bitirildi. Ardından 4 Haziran 2024’te uydu, Antonov 124 uçağı ile ABD’ye gönderildi ve 5 Haziran 2024’te Cape Canaveral’deki SpaceX tesislerine ulaştı. 9 Temmuz 2024’te saat 02:30’da Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatıldı ve fırlatmadan 35 dakika sonra taşıyıcı roketten başarılı bir şekilde ayrıldı,” diye ekledi.

“Faydalı yük alt sistem testleri, 23 Ekim 2024’te tamamlandı”

Uraloğlu, fırlatma sonrası 5 ateşleme gerçekleştirerek uydunun geçici olarak 50 derece doğu yörüngesine ulaştığını belirtti. Bu yörünge testleri sayesinde Türksat 6A’nın geliştirilmiş ekipmanlarının başarılı bir şekilde çalıştığının görüldüğünü aktardı. Yörünge testleri sırasında uydunun içinde yer alan çeşitli alt sistemler ve deneysel ekipmanların işlevselliği denendi. Faydalı yük alt sistemi testlerinin 23 Ekim 2024’te tamamlandığını ifade etti.

Türksat 6A’nın 12 günlük bir yolculuk ve 6 ateşleme sonucunda 28 Aralık 2024’te 42 derece doğu yörüngesine ulaştığını vurgulayan Uraloğlu, “Anten kapsama alanı gibi uydunun görev yörüngesinde yapılması gereken diğer tüm testler de başarıyla tamamlandı. 17 Şubat’ta gerçekleştirilen ilk test yayını ile Türksat 6A’nın haberleşme yetenekleri pratik olarak doğrulandı,” dedi.

Uraloğlu, Türksat’ın 31 derece, 42 derece ve 50 derece doğu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B uyduları ile faaliyetlerine devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Bakan Uraloğlu, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek törende ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A’nın hizmete gireceğini belirterek, “Türksat 6A’nın devreye girmesi ile daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan coğrafyalara hizmet sunulacaktır. Türksat 6A ile birlikte, hizmet alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı kapsayacak şekilde genişleyecektir. Böylece hizmete alınması ile uydularımızın kapsama alanı 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye ulaşacak ve uydumuz en az 15 yıl boyunca hizmet vermeye devam edecektir,” dedi.

Türksat 6A: Türkiye’nin Uzaydaki Yeni Gücü!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin