1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Suriye’de Ticaret ve Yatırımlar İçin Temaslar

Suriye’de Ticaret ve Yatırımlar İçin Temaslar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iki gün süren Şam ziyaretinde iş dünyasının önemli figürlerini de yanında götürdü. Heyetteki DEİK Başkanı Olpak, basın mensuplarına gerçekleştirdikleri Suriye temasları ve gelecekteki süreç hakkında bilgi verdi.

Olpak, yeni hükümetin kurulmasının ardından bu ziyaretin önemine dikkat çekerek, Suriye Ekonomi Bakanı Nidal Şaar ile ilk görüşmelerini gerçekleştirdiklerini bildirdi. Olpak, iş dünyasının beklentilerini aktarırken, ikili ticaretin gelecek vaat ettiğini ancak yatırım konusunun daha kapsamlı bir tartışma gerektirdiğini ifade etti. “Yatırımlar, kısa, orta ve uzun vadeli düşünülmeli, çünkü bu süreçler hızlı gerçekleşmez,” dedi.

Olpak, görüşmelerde karşılıklı olarak neler yapılabileceğini masaya yatırdıklarını, ticaret ve yatırımın sağlanabilmesi için lojistik altyapının güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu çerçevede Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir ile yoğun bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Bakan Bedir’in mevcut liman işletmeleri ile işbirliğine açık olduğuna dair ifadeleri, hızlı hareket edilebilecek alanlardan biri olarak değerlendirildi.

“İki ayrı kanun beklentimiz var. ‘Bunlar olduktan sonra iş dünyası ne yapacağını bilir.’ dedik”

Olpak, Türkiye’de tekstil dahil bazı sektörlerde mevcut atıl kapasitenin Suriye’ye getirilip getirilemeyeceği konusunu da ele aldıklarını kaydetti. Ticareti kolaylaştırmak için, bankacılık sisteminin Suriye’de de var olması gerektiğini dile getirerek, “Para transferleri ve ticaret hukuku açısından netleşmiş kurallar olmalı,” dedi. Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye ile yapılan görüşmenin ardından iki önemli kanun talep ettiklerini açıkladı: “Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması” ve “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması”. Bu kanunların varlığıyla iş dünyasının daha net adımlar atabileceğini dile getirdi.

Daha sonra Suriye Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Müdürü Kuteybe Ahmed Bedevi ile gümrük kapılarındaki mevcut durum hakkında derinlemesine bir görüşme yapıldığını belirten Olpak, yapılan bu iş birliğinin oldukça verimli olduğunu ve somut anlaşmalar olmasa da, önemli ve net konular üzerinde durulduğunu söyledi.

Olpak, DEİK’in iş konseyleri ile yürüttüğü çalışmaların önemine dikkat çekerek, Türkiye-Suriye iş konseyinin Suriye ayağının belirlenmesi gerektiğini ilettiklerini aktardı. Olpak, “Hızlı adımlar atacaklarını ve en kısa zamanda karşı kanadımızı belirleyeceklerini söylediler,” dedi. Bu durum, DEİK açısından oldukça somut bir gelişme olarak kaydedildi.

Bazı konuların hızlı ilerleme potansiyeli taşıdığını ifade eden Olpak, “Ticareti hızlandırabiliriz, ancak yatırımların oturması biraz zaman alacak. Burada mevcut atıl kapasitelerin hızlıca devreye alınması mümkün, ancak sıfırdan yapılacak yatırımlar için daha fazla zaman ve hazırlık gerekecek,” şeklinde konuştu.

Suriye’de Ticaret ve Yatırımlar İçin Temaslar
Yorum Yap
Bizi Takip Edin