Suriye’nin SANA haber ajansı, Beşar Esad rejiminin çöküşünden bu yana ilk buğday sevkiyatının Lazkiye limanına ulaştığını duyurdu.
Ülkede, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ilk kez bir buğday taşıyan gemi, güneybatıdaki Lazkiye limanına gelmiş durumda. Suriye devlet haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre, “Suriye’nin özgürleşmesi ve eski rejimin çökmesiyle birlikte, Lazkiye Limanı’na buğday sevkiyatı gerçekleştirildi” ifadeleri yer aldı. Ancak buğdayın kaynağı ve miktarı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.
Yeni hükümet, mart ayında 200 bin ton buğday satın almak üzere bir ihale düzenlemişti. Yerel basında çıkan haberler, bu satın alımın Esad rejiminin düşmesinden bu yana gerçekleşen en büyük miktarda buğday alımı olduğunu vurguladı.
UKRAYNA, 500 TON UN GÖNDERMİŞTİ
Esad’ın devrilip Rusya’ya kaçmasının ardından, 8 Aralık 2024’te Rusya, Suriye’ye olan buğday sevkiyatlarını durdurma kararı almıştı. Bu sevkiyatlar, Esad dönemi boyunca devam etmişti.
Rusya’nın buğday tedarikini sonlandırmasının ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin Suriye’ye 500 ton un gönderdiğini açıklamış; bu sevkiyatın, Dünya Gıda Programı (WFP) ile iş birliği içinde gerçekleştirilen “Ukrayna’dan Tahıl” insani yardım girişiminin parçası olduğunu belirtmişti.
Suriye yönetimi ise, Türkiye gibi ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeye ve buğday tedarikini güvence altına almak için çeşitli çabalar içine girmiştir. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Günhan Ulusoy, şubat ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2025 yılında Suriye’ye 400 bin tonu aşkın buğday unu ihraç etmesinin beklendiğini ifade etti.