Bakan Yumaklı, Giresun’un Ulubey ilçesine bağlı Sayacabaşı mevkisinde zirai dondan etkilenen fındık bahçelerinde incelemelerde bulunarak, yerel üreticiler ve ilgililerden son durum hakkında bilgi aldı.
Zirai don hadisesinin etkilediği illerde incelemelerini sürdüren Yumaklı, Malatya’nın ardından Giresun ve Ordu’da da gözlemler gerçekleştirdiklerini belirtti.
Fındığın hem bölge hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Yumaklı, 2024 yılında 717 bin ton fındık üretildiğini, bunun 324 bin tonunun ihraç edildiğini dile getirdi. Ürün, ülke ekonomisine yaklaşık 2,7 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor.
Fındık üretiminin yüzde 28’inin Ordu’da gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yumaklı, zirai don olayının üretim üzerindeki etkilerini belirlemek için tespit çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Türkiye’de 34 ili ve 16 farklı ürünü etkileyen zirai don olayının ön belirtilerinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından daha önce bildirildiğini kaydeden Yumaklı, bu süreçte Bakanlık ekiplerinin sahaya inerek üreticilerle birlikte olası tedbirleri almayı amaçladıklarını ifade etti.
Zirai dondan etkilenen ürünler arasında armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstığın bulunduğunu bildirdi.
Bakan Yumaklı, hasar tespitine dair sonuçlarının çalışmalar tamamlandıkça kamuoyuyla paylaşılacağını belirtirken, bazı çevrelerde doğru olmayan söylemlerin dolaştığını vurguladı. Bu tür spekülasyonların, yetkili kurumların çalışmaları sürerken gündeme gelmesinin yersiz olduğunu ifade etti.
– “TARSİM’İN POLİÇE BEDELİ YÜZDE 70’E KADAR DEVLETİMİZ TARAFINDAN ÖDENİYOR”
TARSİM’in önemine değinen Yumaklı, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, üreticilerin bu konudaki duyarlılığını artırmalarını istedi. TARSİM poliçe bedelinin yüzde 70’inin devlet tarafından karşılandığını belirten Yumaklı, dondan korunmak için kullanılan ekipmanların maliyetlerinin de yüzde 50’sinin Bakanlıkça karşılandığını kaydetti.
Yumaklı, üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, zarar gören ağaçların nasıl tedavi edilmesi gerektiği hakkında doğru bilgilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanması gerektiğini vurguladı.
Üreticilerin ağaçları gereksiz yere kesmekten kaçınmaları gerektiğini ifade eden Yumaklı, tüm illerde durumu yakından takip edeceklerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu ilk günden itibaren takip ettiğini ve son Kabine Toplantısı’nda mağduriyetlerin giderilmesine yönelik talimatlar verdiğini belirten Yumaklı, üreticiler adına teşekkür etti.
Yumaklı, kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları hakkında da bilgi vererek, 1 milyon samuray arısının üretiminin tamamlandığını ve sahaya salınacağı müjdesini verdi. Ayrıca, yapılan ilaçlama çalışmalarına tüm üreticilerin destek vermesini istedi.
Programa, Vali Muammer Erol, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu İl Başkanı Selman Altaş ve ziraat odaları temsilcileri katıldı. Bakan Yumaklı, ayrıca Büyükşehir Belediyesi, MHP ve AK Parti il başkanlıklarına da ziyaretler gerçekleştirdi.