Bakanlık tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İzmit Körfezi’nde gerçekleştirilen dip çamuru temizliği projesinin güncel durumunu yerinde inceledi.
Kurum, yürütülen projenin hem Türkiye’de hem de dünya genelinde örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:
“Kocaeli Büyükşehir Belediyemizle birlikte dünyanın en büyük çevre projelerinden birini başlattık. İlk etapta 1,1 milyon metreküp dip çamurunu, solüsyonlarla deniz suyunu ayrılaştırarak bertaraf ettik. Gerçekten içler acısı bir durumdan bu noktaya gelen proje çok kıymetli. İnşallah 2’nci ve 3’üncü etabın tamamlanmasıyla birlikte İzmit Körfezi’nde dünya çapında bir örnek oluşturan bu projeyi tamamlamış olacağız. Proje sona erdiğinde gençlerimiz, çocuklarımız ve vatandaşlarımız, İzmit Körfezi’nin muhteşem güzelliğini her an yaşayabilecek. Tüm Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayı burada yürütüyoruz. Haliç de benzer bir durumda idi; ancak inşallah Haliç’ten daha temiz bir ortam sunacağız.”
Bakan Kurum, çalışma sürecinin etkisiyle deniz ekosisteminin canlandığına dikkat çekerek, daha önce görülmeyen canlıların Körfez’e geri döndüğünü, yunusların yeniden bu alanda yaşamaya başladığını belirtti.
Dip çamuru temizliğinin, müsilajla mücadele kapsamında hayata geçirildiğini hatırlatan Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı” ile ilgili sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiğini aktardı.
– “BU MÜCADELE HEPİMİZİN MÜCADELESİ”
Kurum, müsilajla mücadele çerçevesinde Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyelerle protokoller imzaladıklarını ve bu çerçevede belediyelere ile bakanlıklara belirli görevler verildiğini hatırlatarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Dip çamuru temizliği konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlıkla uyumlu bir şekilde çalıştığını belirten Kurum, “Ayrıca arıtma tesislerinin sayısını 23’e çıkardılar. Biyolojik arıtma tesislerinde, atık suların yüzde 72’si arıtılıyor. İller Bankası ile yaptığımız işbirliği sayesinde, Kocaeli’nin atık sularının tamamı ileri biyolojik arıtma ile işleme tabi tutulacak ve gelecek nesillerimize daha temiz bir Körfez bırakmış olacağız.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Kurum, bu sorumluluğun Marmara’ya kıyısı olan diğer il belediyeleri tarafından da yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı ve “Bu mücadele hepimizin, geleceğimizin mücadelesidir. Çocuklarımıza daha güzel bir gelecek bırakmak adına birlikte çalışmamız şart. Dolayısıyla, karşılıksız bıraktıkları sorumlulukları bütün Marmara’ya kıyısı olan illere hatırlatıyoruz. Bir an önce ‘ama’, ‘fakat’ demeden bu yükümlülüklerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Bakanlığımız bu takibi sürekli yapacaktır.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, projeyle ilgili yapılan açıklamada, 3 etaplı çalışmanın sonunda toplamda 468 hektarlık alandan 3,8 milyon metreküp çamurun bertaraf edilmesinin planlandığı belirtildi.