Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze, “Çingene Kızı”, “Mars Heykeli” gibi önemli eserler ile Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kıyısındaki villalarda bulunan mozaiklerle dolup taşıyor.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü kazanmış olan bu müze, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Misafirlerine tarihî bir yolculuk sunan müze, bölge turuna çıkan turistlerin tercih ettiği ilk duraklar arasında yer alıyor. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, bu yıl turizm sezonunun bölgedeki hareketliliğinin hızlı bir şekilde başladığını, müzenin de kentin turizmine önemli katkılar sağladığını dile getirdi.
Çomak, müzedeki eserlerin benzersizliğinin altını çizerken, 2024 yılında 470 bin ziyaretçi sayısına ulaştıklarını ve bunun tüm zamanların en yüksek rakamı olduğunu vurguladı. 2025 yılının ilk 3 ayında, 112 bin ziyaretçi sayısına ulaştıklarını belirten Çomak, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde üç saat içinde 3 bin 650 ziyaretçinin müzeyi gezdiğini hatırlattı. Dokuz günlük bayram tatilinde toplamda 49 bin 452 ziyaretçiye ulaştıklarını belirtti ve bunun müzenin tarihindeki en yüksek rakam olduğunu ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un belirttiği müze ve ören yerleri sıralamasında Zeugma’nın 5. sırada yer aldığını, ancak müze olarak 1. sırada bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını aktardı.
Çomak, gelecek günlerde ziyaretçi yoğunluğunun sürmesini beklediklerini ifade ederek, “Ülkemizde turizm sezonu yeni başladı. Kurban Bayramı ve sonbahar turizmi önümüzde. Özellikle müzemiz için en yoğun dönem genellikle sonbahar turlarındaki dönem. Geçen yıl 470 bin ziyaretçi sayısına ulaştık, bu yıl ise 500 binli rakamları aşmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Harran Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seyit Ahmet Solmaz, Turizm Haftası kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın projesi ile öğrencilere müze gezisi düzenlediklerini kaydetti. Solmaz, “İlk durağımız Zeugma oldu; burada turist rehberliği bölümü öğrencilerine mozaikleri anlatıyoruz. Öğrencilerimiz teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı buluyorlar.” dedi. Almanya’da yaşayan Bilal Başal ise müzeyi çok beğendiklerini ve herkesin burayı görmesi gerektiğini ifade etti.