Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, 10-11 Nisan tarihlerinde meydana gelen zirai don olayının ardından zararları yerinde incelemek üzere Manisa’nın Saruhanlı ilçesine geldi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gizligider, üzüm bağlarını ziyaret etti.
Bakan Yardımcısı, afetle ilgili alınan önlemleri düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. “Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın geçmiş olsun dileklerini iletmek istiyorum. Son yılların en büyük doğal olayını yaşadık” diyen Gizligider, Manisa’nın en çok etkilenen ilçesi Saruhanlı’da bulunduklarını belirtti. 10 Nisan gecesi, belirli bölgelerde sıcaklıkların eksi 3 dereceye kadar düştüğünü ve bu durumdan 17 ilçenin etkilendiğini aktardı. Diğer illerde ise sıcaklıkların eksi 17 dereceye ulaşması dikkat çekti.
Bakan Yardımcısı, Gediz Nehri çevresindeki çukur alanlarda soğuk hava akımlarının yoğunlaştığını kaydederek, “Afetin hemen ardından Manisa valisi, milletvekilleri ve tarım müdürlüğü ekiplerimiz vatandaşlarla birlikte oldu. Olaydan önce, meteorolojiden aldığımız verileri 8 Nisan’da üreticilerimizle paylaştık ve sosyal medya aracılığıyla bilgilendirme yaptık” şeklinde konuştu.
Manisa’da tahmin ve erken uyarı sistemlerinin devreye girdiğini hatırlatan Gizligider, “Zararların azaltılması için hep birlikte çalışmalar yapıldı. Zirai donun etkileri önümüzdeki haftalarda daha net görülecek. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde 184 teknik personel görev yapmakta. Hasar tespit çalışmalarına sabahın erken saatlerinde başlanıldı. İlk tespitlerimize göre, üzüm başta olmak üzere kiraz, şeftali, kayısı, ayva, armut, badem, ceviz, erik ve zeytin gibi ürün gruplarında toplam 812 bin 681 dekarlık alanda 36 bin 738 üretici don zararına uğradı” ifadelerini kullandı.
Bakan Yardımcısı, Manisa’da 12 bin 820 çiftçinin toplam 276 bin 589 dekar alanda ‘zirai don’ sigortası yaptırdığını vurgulayarak, “Manisa için bağlarda sigortalılık oranı yüzde 54 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Saruhanlı’da bu oran ise yüzde 75’e ulaşmış durumda. Burada 11 bin 946 üretici, 259 bin 181 dekarlık arazide zirai dondan etkilenmiştir. TARSİM’in hasar tespit süreci devam ediyor. Kesin ekspertiz ise hasat sonrası yapılacaktır” dedi.
Üreticilere tarım sigortası yaptırmaları yönünde çağrıda bulunan Gizligider, “Don olayları nadir yaşanıyor diyerek düşünmeyin. Araçlarımız için zorunlu trafik sigortası yaptırıyorsak, tarım ürünlerimiz de bizim ekmeğimiz. Devlet, dolu sigortası için primlerin yarısını, hatta yüzde 70’ine kadar destekliyor. Ayrıca sisleme, pervane ve gölgeleme ekipmanlarına da yüzde 25-35 prim desteği veriyoruz” şeklinde konuştu.
Zirai don olayının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili bilgilendirildiğini belirten Gizligider, “Meclis’te tüm partilerin katılımıyla bir komisyon kuruldu. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt zorunluluğu var. ÇKS’ye kayıtlı olmayanlar, hukuken çiftçi sayılmıyor. TARSİM kapsamında sigortası olmayan üreticilerin zarar gören mahsullerinin hasar oranına göre karşılanacağını devletimiz taahhüt etti. Ancak bu, ‘Devlet her şeyi karşılıyor’ algısına neden olmamalıdır. Nihai tedbir sigortadır. TARSİM’de kaydı olmayan üreticilerimiz ilgili müdürlüklerimize giderek zararın tespiti için başvuruda bulunabilirler” açıklamalarında bulundu.
Gizligider, “Zarar tespiti ve tazmin sürecinin yanı sıra, üretimin sürekliliği için yeni tedbirler alacağız. Meclisimizle birlikte yeni mevzuatlar geliştirmek zorundayız. Gelecek için hazırlıklı olmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.