Sapanca’da gerçekleştirilen “Uluslararası Ekonomi Zirvesi” çerçevesinde, “Değişen Konseptler Işığında Savunma Teknolojilerinin Geleceği” temalı bir panel düzenlendi.
Panelin konuşmacıları arasında ASELSAN CEO’su Ahmet Akyol, Altınay Savunma Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Burak Mercan, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) Başkanı ve Kale Grubu Başkan Vekili Osman Okyay ile Pasifik Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Selman Dönmez yer aldı.
Konuşmasında, dünya genelinde 2022 yılsonu itibarıyla 25 trilyon dolarlık mal ticareti yapıldığına dikkat çeken Akyol, ticaretin paylaşımı ve savunma konusunda kendini koruma isteğinin, savunma sanayisini önem kazandırdığını vurguladı.
Akyol, yaptığı yatırımlar ve harcanan kaynakların Türkiye’nin güçlü bir orduya ve savunma sanayisine sahip olma potansiyelini artırdığını belirtirken, ASELSAN’ın bu alandaki rolüne de işaret etti. Yapay zeka destekli, hızlı iletişim kurabilen ve çok çeşitli tehditleri analiz edebilen bir sistem geliştirdiklerini dile getiren Akyol, bu sistemin ülkenin geleceği için hayati önem taşıdığını ifade etti.
ASELSAN, geçtiğimiz yıl 6.5 milyar dolar değerinde yeni sözleşme imzalayarak, toplamda yaklaşık 14 milyar dolarlık sipariş hacmine ulaşmayı başardı. Akyol, bu performans ile dünya savunma sanayi şirketleri arasında yüzde 18’lik bir büyüme ile en hızlı büyüyen onuncu şirket olduklarını açıkladı.
Şirket, yıllık ortalama 250 milyon dolarlık yatırım yapmayı, artan nitelikli istihdam oluşturarak ve öz kaynaklardan AR-GE’ye ayrılan gelirle sürdürülebilir büyüme hedeflemeyi sürdürüyor. Akyol, millileşmiş ürünlerle birlikte Türkiye’ye kazandırılan döviz miktarının 1 milyar doları aştığını belirterek, bu durumun ASELSAN’a yüzde 22 maliyet avantajı sağladığını vurguladı.
Büyümeyi Avrupa merkezli işbirlikleri ile desteklemek istediklerini kaydeden Akyol, bu yönde müzakerelere başladıklarını ve ASELSAN’ın ihracat odaklı büyümesinin süreceğini belirtti. İlk çeyrek sonuçlarının da olumlu olduğunu ifade etti.
Burak Mercan, Türkiye’deki savunma sanayisinin son 20 yılda bağımsız, sürdürülebilir ve teknolojik derinliği artan bir yapı oluşturduğunu ifade ederken, Türk savunma ürünlerine uluslararası düzeyde talebin arttığını belirtti. Mercan, Orta Doğu ve Avrupa’daki güvenlik kaygılarının, Türk savunma sanayisi için büyük bir potansiyel sunduğuna işaret etti.
Muhammed Selman Dönmez de Türkiye’nin son 20 yılda savunma sanayi yatırımında ciddi ilerlemelere lejv verdiğine dikkat çekti. Amerika ve Çin arasındaki krizin, güçlü bir savunma altyapısına sahip ülkelerin önemini artırdığını ekledi.
Son olarak, SASAD Başkanı Osman Okyay, ülkelerin savunma sanayisine yaptıkları yatırımların arkasında yatan ana sebebin “caydırıcılık” olduğunu belirtti. Caydırıcılığın tanımının giderek daha soyut bir hale geldiğini sözlerine ekledi.