İnsanlık tarihinin köklerine uzanan “Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi” sergisi, Roma’daki serüvenine veda etmeye hazırlanıyor. Antik taşların uzun yıllara dayanan gizemlerini gözler önüne seren bu sergi, 6 milyonu aşkın ziyaretçi ile kapanışını gerçekleştirecek.
GÖBEKLİTEPE’NİN ANLAMINA VURGU
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 21 Nisan’da Kolezyum’da gerçekleştirilen kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Göbeklitepe’nin bir arkeolojik yapı olmanın ötesinde, geçmiş ile geleceği birleştiren önemli bir medeniyet mirası olduğunu ifade etti.
Bakan Ersoy, serginin kataloğunu Kültürel Mirasın Değerlendirilmesinden Sorumlu Daire Başkanı Alfonsina Russo’ya hediye etti.
ÖNEMLİ TANITIM ÇALIŞMALARI
Bakan Ersoy, UNESCO Dünya Mirası olan Göbeklitepe’nin tüm hikâyesinin ortaya çıkartılması, korunması ve dünyaya tanıtılması konularındaki önemini vurguladı. “Göbeklitepe’nin hikâyesini açığa çıkarmak ve korumak, bunun yanında dünyada tanıtımını yapmak bizim için büyük bir öneme sahiptir” dedi.
İNSANLIĞIN ORTAK MİRASINA SAHİP ÇIKILMALI
“Geleceğe Miras” projesi dahilinde, Türk ve dünya arkeoloji tarihinde önemli bir girişim olarak Göbeklitepe ve çevresindeki Neolitik yerleşimlerin dünya çapında araştırma merkezi haline getirildiğini belirten Ersoy, insanlığın ortak mirasının korunması gerektiğini ifade etti.
MEDENİYET KÖPRÜLERİ KURULUYOR
Bakan Ersoy, 2021 yılında başlatılan “Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası” projesi çerçevesinde önemli arkeolojik alanların kazandırıldığını, ayrıca bu projenin bir parçası olan “Dünya Neolitik Kongresi”nin 2024 yılı Kasım ayında Şanlıurfa’da gerçekleştirileceğini belirtti. Kongreye 63 ülkeden binden fazla bilim insanının katılması bekleniyor.
6 MİLYONU AŞAN ZİYARETÇİ SAYISI
Ersoy, “Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi” sergisinin, Taş Tepeler projesinin önemli bir ayağı olduğunu belirterek 6 milyonu geçen ziyaretçi sayısını, Türk ve İtalyan bilim insanlarının birlikte gerçekleştirdiği çalışmaların bir başarısı olarak değerlendirdi.
KÜLTÜREL İŞ BİRLİĞİNE VURGU
Konuşmasının sonunda Bakan Ersoy, Türkiye ile İtalya arasındaki kültürel iş birliğine verdikleri önemi dile getirdi. “Türkiye ve İtalya, medeniyet tarihinin önemli varisleri olarak üzerlerine düşen sorumluluğun farkındalar” dedi.
TROYA SERGİSİ YOLDA
Ersoy, Haziran ayında Kolezyum Arkeolojik Parkı’nda düzenlenecek “Magna Mater” sergisinde Türk müzelerinden eserlerin sergileneceğini ve Roma’da Troya temalı bir sergi için çalışmalara başlandığını duyurdu. Konuşmasını “Bu veda, yeni buluşmalara vesile olsun” diyerek sonlandırdı.