1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye Ekonomisinde Umut Verici Büyüme İşaretleri

Türkiye Ekonomisinde Umut Verici Büyüme İşaretleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Türkiye ekonomisti Sebastien Turban, mevcut ekonomi politikalarının devam ettirilmesi halinde Türkiye’nin uluslararası yatırımcı güvenini artırabileceğini ifade etti. Turban, ekonominin 2026 yılına gelindiğinde sürdürülebilir büyüme seviyesine ulaşacağını belirtti.

Turban, OECD tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan “Türkiye İnceleme Raporu”nun yazarları arasında bulunuyor. Raporun bulguları ve Türkiye ekonomisine dair geleceğe yönelik beklentilerini AA muhabirine aktardı.

Türkiye’de 2023 ortalarından bu yana yaşanan makroekonomik dönüşüm neticesinde cari açığın azaldığını, enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin kademeli bir düşüş gösterdiğini kaydeden Turban, enflasyonun yüksek olmasına rağmen düşüş eğilimini sürdürdüğünü vurguladı.

Para ve maliye politikalarındaki uygulamaların, OECD’nin öngörüleriyle uyumlu olduğunu dile getiren Turban, mali disiplinin sağlanması gerektiğini belirtti. “Hükümet Orta Vadeli Program hedeflerine ulaşır ve uzun vadede bu seviyede bütçe açığını korursa, kamu borcunun sürdürülebilir olması mümkün” dedi.

Turban, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve mali otoritelerin bu sıkı duruşu sürdürmesi için güçlü taahhütlerde bulunduğuna dikkat çekti. Merkez Bankası’nın iletişimi üzerinden, enflasyon kontrol altına alınana dek para politikasının sıkı tutulması gerektiğinin vurgulandığını ifade etti.

Para politikasında erken gevşeme riskinin mevcut olduğunu ama bunun genel beklentilerin dışında olduğunu aktaran Turban, temel senaryolarının makroekonomik politikaları destekleyen güçlü taahhütlerin devam edeceği yönünde olduğunu belirtti.

Türkiye’nin dış pozisyonundaki iyileşme ve brüt rezervlerin son iki yılda kayda değer şekilde arttığını kaydeden Turban, swaplar hariç net rezervlerde de bir artış gözlemlediklerini ifade etti. 2024 yılı itibarıyla 2020’nin başından bu yana net rezervlerin ilk kez pozitife geçebileceğini hatırlattı. Son dönemde yaşanan azalma gözlemlense de, bu düşüşün önceki iki yıldaki birikim kadar yüksek olmadığını aktardı.

– TÜRKİYE’NİN POTANSİYEL BÜYÜMESİ YÜZDE 4 SEVİYESİNDE

Turban, önceden yapılan makroekonomik politikalar çerçevesinde Türkiye’nin ekonomik büyümesinin “sürdürülemez derecede yüksek” olduğunu belirtti. Sıkı para ve maliye politikalarının, bu büyümeyi daha sürdürülebilir hale getirmeye katkı sağladığını ifade etti.

Bu yıl Türkiye ekonomisinde yüzde 3,1 büyüme beklediklerini ve sıkı para ile mali politikaların enflasyon ve büyüme üzerinde baskı yarattığını belirten Turban, büyüme yavaşlamasının, enflasyonu sürdürülebilir bir seviyeye getirmeyi hedefleyen makroekonomik tedbirlerden kaynaklandığını sözlerine ekledi. Ekonominin normale döneceği öngörüsünü paylaşan Turban, 2026’da büyümenin yüzde 3,9 seviyesine ulaşacağını kaydetti. OECD’ye göre, Türkiye’nin potansiyel büyümesinin yüzde 4 seviyesinde olduğunu hatırlattı.

– “SIKI EKONOMİ POLİTİKA DURUŞUNUN SÜRDÜRÜLMESİ, YATIRIMCI GÜVENİNİ İNŞA ETMEK İÇİN ÖNEMLİ”

Uluslararası yatırımcı algısını değerlendirirken, Turban son dönemde uygulanan makroekonomik politikaların yabancı yatırımcı algısını iyileştirmeye başladığını vurguladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarının bu iyileşmenin önemli göstergelerinden biri olduğunu ifade etti.

Türkiye’ye gelen yabancı yatırımların, geçici değil, kalıcı doğrudan yatırımlar halinde olması gerektiğini belirten Turban, politika duruşunun kesinlikle sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Böylelikle yatırımcı güveninin zamanla arttırılacağını kaydetti.

– OECD’NİN TÜRKİYE İNCELEME RAPORU

OECD, geçtiğimiz hafta yayımladığı Türkiye İnceleme Raporu’nda, sıkı para ve mali politikalarının devam ettirilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Raporda, mali disiplinin güçlendirilmesi, harcama verimliliğinin artırılması, vergi gelirlerinin genişletilmesi ve kapsayıcı büyümeyi teşvik edici yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğu da yer aldı.

Türkiye’nin ekonomik yakınsamayı başarabilmesi için yapısal reformları hayata geçirmesinin gerekliliğinin altı çizilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,9 büyüyeceği, enflasyonun ise yıl sonunda yüzde 31,4 ve 2026’da yüzde 17,3 seviyesine ulaşacağı tahmin edildi.

OECD verilerine göre, Türkiye son on yılda OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olup, yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüme kaydetmiştir.

Türkiye Ekonomisinde Umut Verici Büyüme İşaretleri
Yorum Yap
Bizi Takip Edin