Romanya, Avrupa’nın en büyük boz ayı popülasyonuna sahip olmasının yanı sıra, artan ayı saldırıları yüzünden yeni yasal düzenlemelerin gerekliliği tartışılmaya başlandı. Uzmanlar, ülkedeki boz ayı sayısının optimum seviyenin üç katına çıktığını vurguluyor.
Son yapılan araştırmalar, Romanya’da boz ayı popülasyonunun tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Ülkenin ormancılık araştırma enstitüsüne göre, bu sayının 13 bine kadar çıkabileceği belirtiliyor. Bu, daha önceki 8 bin tahminlerinin neredeyse iki katına denk geliyor. Yeni genetik analizlere dayanan rapor, Karpat Dağları’nda boz ayı yoğunluğunun ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Enstitü, 25 ilçede yürütülen ve dışkı ile tüy örneklerinden DNA analizlerini içeren üç yıllık çalışmasının neticesinde, ayı sayısının 10 bin 419 ile 12 bin 770 arasında olabileceğini bildirdi. Bu durum, Romanya’yı Rusya dışında Avrupa’nın en büyük boz ayı nüfusuna sahip ülke konumuna getiriyor.
Boz ayılar, Avrupa Birliği yasaları gereği koruma altında. Ancak Romanya Çevre Bakanı Mircea Fechet, artan can kayıpları ve saldırılar dolayısıyla Avrupa Komisyonu’na başvurarak koruma statüsünün gevşetilmesi için çalışmalar yürüteceğini ifade etti. Bakan Fechet, “Uzmanlar optimum ayı popülasyonunun yaklaşık 4 bin olduğunu belirtiyor. Bu nedenle müdahale etmemiz gerekiyor,” diyerek yeni bir yasa taslağı hazırlığı içinde olduklarını açıkladı.
AYI SALDIRILARI ARTTI
Çevre Bakanlığı’nın verilerine göre, son 20 yıl içerisinde ayı saldırıları sonucu 26 kişi yaşamını yitirirken, 274 kişi de ağır yaralandı. Geçtiğimiz yıl Karpat Dağları’nda bir yürüyüş rotasında 19 yaşındaki bir genç, bir ayı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. 2023 yılında ayı gözlemleriyle ilgili 7 bin 500’den fazla acil çağrı yapıldığı bildirildi. Bu gelişmelerin ardından hükümet, yıllık kontrollü öldürme kotasını 481’e çıkararak, önceki yılın iki katına ulaşmış durumda. Yeni yasa ile yerel yetkililere kademeli müdahale sisteminin ötesinde doğrudan öldürme yetkisi verilmesi planlanıyor. Fechet, mevcut yöntemlerin yetersiz olduğunu dile getirerek, “İnsan hayatı her şeyden önce gelir,” ifadelerini kullandı.
TARTIŞMALAR BÜYÜYOR
Bazı çevre grupları, hükümetin “aşırı nüfus” söylemine itiraz ederek, sorunun çözümünün ayıları öldürmek değil, insan yerleşim alanlarından uzak tutmak ve “sorunlu” ayıları hedef almak olduğuna dikkat çekiyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Romanya ise genetik araştırmanın yöntemlerini tartışmaya açtı, ancak enstitü yapılan çalışmanın yüzde 95 doğruluk oranına sahip olduğunu belirtti. Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanlığı da Romanya’ya seyahat edecek olan vatandaşlarını uyararak, ayıların giderek daha fazla yerleşim yerlerine ve yollara girdiğine dikkat çekti. Komşu ülke Slovakya’da da benzer bir durum yaşandı. Bu ay 59 yaşındaki bir adamın ayı saldırısıyla hayatını kaybetmesiyle, yaklaşık 1300 boz ayının dörtte birinin itlafına izin verildi. Slovakya Başbakanı Robert Fico, “İnsanların ormana gitmekten korktuğu bir ülkede yaşanamaz,” sözlerini sarf etti.