TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değerlendirmeye alınan “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne yönelik etki analizi gerçekleştirildi.
Yapılan analizde, 2022 yılında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen çağrıların yüzde 34’ünün asıl, yüzde 38’inin anons sırasında kapanan ve yüzde 28’inin ise asılsız çağrılar oluşturduğu tespit edildi. 2023 yılının ilk üç ayında asılsız çağrı oranının ise yüzde 30 düzeyinde sürdüğü belirlendi.
Tebliğ edilen teklifle, Kabahatler Kanunu’nda yer alan asılsız ihbar ve çağrılara yönelik idari para cezalarının artırılması öngörülüyor.
Acil Çağrı Merkezi’ni meşgul etmek amacıyla yetkililerle konuşmakta ısrar eden veya çağrı bırakan kişilere, il valileri tarafından uygulanan 250 liralık idari para cezasının 1500 liraya çıkarılması planlanıyor.
İhbarın asılsız olduğunun olay yerine giden ekiplerce tutanakla tespit edilmesi durumunda, kişiye il valileri tarafından 15 bin lira para cezası uygulanacak.
Bu tür fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde ise cezanın iki katına çıkarılması öngörülmektedir.
Kariyer Meslek Olarak Uzman Yardımcısı ve Uzman İstihdamı
Teklif kapsamında, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları ve gerekçeleri göz önünde bulundurularak, kamu kurum ve kuruluşlarının hem merkez hem de taşra teşkilatlarında kariyer meslek olarak uzman yardımcısı ve uzman istihdamına yönelik yeni düzenlemelerin ilgili kanunlara dahil edilmesi amaçlanıyor.
Etki analizinde, kamu kurumları ve kuruluşlarının merkez teşkilatında 12 bin 262 uzman ve 3 bin 284 uzman yardımcısı olmak üzere toplamda 15 bin 546 uzman görev aldığı, taşra teşkilatında ise 31 bin 347 uzman ve 6 bin 235 uzman yardımcısı ile toplamda 37 bin 582 uzman ve uzman yardımcısının istihdam edildiği belirtiliyor.