Genel Kurulda kabul edilen Danışma Kurulu önerisi doğrultusunda, siyasi partilerin zirai dona ilişkin Meclis Araştırması açılmasına yönelik önergeleri birleştirilerek değerlendirilmiştir.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, zirai donun geniş tarım alanlarında etkili olduğunu vurgulamıştır.
Fendoğlu, çiftçilerin maddi kayba uğradığına dikkat çekerken, bu durumun deprem bölgesinde de yaşandığını aktarmıştır.
Yaşanan zararın 36 ilde meyve bahçeleri ve tarım alanlarını etkilediğini belirten Fendoğlu, şunları eklemiştir:
“Bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklıkları kaydedilmiş olup, tarihimizin en büyük zirai don olayı yaşanmıştır. Ürünlerde don yanığı, çiçek ve meyve dökülmesi görülmüş, meyve ağaçlarında ciddi hasar oluşmuştur. Bazı bölgelerde zarar oranı yüzde 70 ile 90 arasında değişmektedir. Rekolte kaybı, üretici gelirinde düşüş ve ihracat riski doğmuştur. Tarımsal üretimde önemli verim kayıpları yaşanmıştır.”
Zarar gören bölgelerin ürün bazında raporlanmasını öneren Fendoğlu, çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istemiştir. Ayrıca, çiftçilere faizsiz kredi imkanı sağlanması gerektiğini de ifade etmiştir.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatlarıyla çiftçilerin yanında olduklarını belirten Fendoğlu, çiftçilerin sorunlarıyla yakından ilgileneceklerini açıklamıştır.
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, don tehlikesinin devam ettiğini, buğday ve mısır üreticilerinin de zarar gördüğünü aktarmıştır.
Varlı, yaşanan zirai don ile ilgili detaylı bir araştırma yapılmasını ve çiftçilerin zararlarının karşılanabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulamıştır.
MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, zirai don olayının birçok üründe zarara yol açtığını ifade etmiştir.
Meclisin sorumluluklarını yerine getireceğini belirten İnce, hasar tespitlerinin ardından üreticilerin yaşadığı kayıpların hızla telafi edilmesi gerektiğini istemiştir. Ayrıca, Cumhur İttifakı olarak çiftçileri kaderlerine terk etmeyeceklerini açıklamıştır.
“İLAVE TEDBİRLER DE ALACAĞIZ”
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, hava sıcaklıklarının düşmesiyle zirai donun meydana geldiğini aktarmıştır.
Geniş il nüfusunun zirai dondan etkilendiğini belirten Tüfenkci, “Olumsuzluklara rağmen Tarım ve Orman Bakanlığımız hızlı hareket ederek sahadan gelen her ihbarı değerlendirmiştir. Tespit çalışmalarına devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımızın önemli bir işlevde olduğunu söyleyebilirim.” demiştir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin açıklamalarının önemine dikkat çeken Tüfenkci, kurulan komisyonu değerli bulduğunu belirtmiştir.
Tüfenkci, bazı çevrelerin yaşananlara yönelik açıklamalarının infiale neden olduğunu aktarmıştır.
Parti olarak üreticilerin yanında olduklarını vurgulayan Tüfenkci, “Çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu felaketin yaralarını sarmak için mevcut mekanizmaları harekete geçirerek ilave tedbirler de alacağız.” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca, sulama, elektrik ve faizsiz kredi desteği gibi önerilerin Bakanlık nezdinde tartışıldığını belirtmiştir.
AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, çiftçilerle görüşmeler yaptıklarını anlatarak, çiftçilerin talepleri doğrultusunda desteklemeye devam edeceklerini ifade etmiştir.
AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının yaşandığının altını çizmiştir.
Bu don olayının en çok sert kabuklu ve sert çekirdekli meyveleri etkilediğini belirten Korkmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahada aktif olarak görev aldığını açıklamıştır.
KOMİSYON KURULMASI KABUL EDİLDİ
Görüşmelerin ardından, zirai don olayının sonuçlarının araştırılması, üreticilerin ve tarımsal ürünlerin uğradığı zararların tespit edilmesi ile gelecekte benzer olayların etkilerinin en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirleri belirlemek amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edilmiştir. Oylamada tüm siyasi partiler olumlu oy vermiştir.
22 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmalar yürütebilecektir. Komisyonun üyeleri daha sonra belirlenecektir.
Genel Kurulda ayrıca, TBMM’nin açılışının 105. yıl dönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 23 Nisan Çarşamba günü saat 14.00’te özel gündemle toplanması kararlaştırılmış, birleşimde başka bir konu görüşülmeyecektir.
Araştırma Komisyonu kurulmasının kabul edilmesinin ardından, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapatmıştır.