Etiyopya’da bulunan bir kuyudan elde edilen “kutsal su” şişeleri, Almanya ve İngiltere’den gelen turistlerin kolera hastalığına yakalanmasına sebep oldu. Uzmanlar, içerdiği yüz milyonlarca bakteri ile bu suların önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Almanya ve İngiltere’ye gönderilen kutsal su şişeleri, ölümcül kolera bakterisiyle kontamine olmuş durumda. “Eurosurveillance” bilimsel dergisinde yayımlanan yeni bir rapora göre, toplamda yedi turist, Etiyopya’nın Sudan sınırındaki Quara bölgesinden getirdikleri bu sulardan içtikten veya yüzlerine sürdükten sonra koleraya yakalandı.
BAKTERİLERLE DOLU ŞİŞELER: MİLYONLARCA MİKROP
Yapılan araştırmalar, kutsal su şişelerinde koleraya neden olan Vibrio cholerae bakterisinin yoğun şekilde bulunduğunu ortaya koydu. Şişelerde mililitre başına 100 bin ile 100 milyon arasında “koloni oluşturan birim” tespit edildi. Bu durum, bakterinin uçuş sırasında ve Avrupa’da ortalama sıcaklıkta hayatta kalabildiğini gösteriyor. İki turistin durumu yoğun bakıma alınacak kadar ağırlaşsa da, hepsinin iyileştiği bildirildi.
KOLERA: ÖLÜMCÜL ANCAK ÖNLENEBİLİR
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) koleranın şiddetli ishal, dehidrasyon ve tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabildiğini belirtmektedir. Koleradan korunmak amacıyla temiz su tüketimi, ellerin sabunla düzenli olarak yıkanması ve aşılama gibi tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor.
“RUHANİ ŞİFA” YERİNDEN BAKTERİ BULAŞTI
Söz konusu su, yerel Ortodoks Kilisesi tarafından “ruhani aydınlanma, şifa ve inançla derin bağ” sunduğu ifade edilen Bermel Giorgis adlı kutsal bir kuyudan elde edildi. Ancak turistlerin karşılaştığı sağlık sorunları, bu tür manevi vaatlerin ciddi fiziksel riskler de taşıdığını gözler önüne serdi. CDC’nin yayımladığı son bültende, bu kuyuyu ziyaret etmeyi planlayan gezginler ve kutsal su almak isteyen yakınları için risklerin bulunduğu uyarısında bulunuldu.
KÜRESEL KOLERA SALGININDA ENDİŞE VERİCİ ARTIŞ
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2023 yılında kolera vakalarında bir önceki yıla oranla yüzde 13’lük bir artış meydana geldi ve ölüm oranı yüzde 71 yükseldi. Geçen yıl dünya genelinde 4 binden fazla insan kolera nedeniyle hayatını kaybetti.