İstanbul’un önemli alışveriş caddelerine ilişkin rapor sona erdi. Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgelerini kapsayan İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu, bu caddelerdeki yüksek doluluk oranlarının 2024’te de devam ettiğini ortaya koyuyor.
Nişantaşı’ndaki Abdi İpekçi Caddesi, metrekare başına 250 dolarlık kirasıyla son 8 yılın en yüksek birincil kira bedeline sahip cadde unvanını sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca, Abdi İpekçi, Amsterdam, Prag ve Helsinki gibi Avrupa’nın önde gelen alışveriş caddelerini de geride bırakmayı başardı. İstiklal Caddesi, metrekare başına 220 dolarlık kira bedeli ile ikinci, Bağdat Caddesi ise 150 dolarlık kira bedeliyle üçüncü sırada yer alıyor.
Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm projelerinin etkinliği nedeniyle modernize edilen yapılar ve artan erişilebilirlik ile talebin daha da artması bekleniyor. Yüksek talep ve kira artışları ile sınırlı arzın birleşmesi, caddelerde uygun yer bulmayı zorlaştırmakta. Ancak, kentsel dönüşüm projelerinin sunduğu fırsatlar, gelecekte cadde mağazacılığının genişlemesine olanak tanıyabilir.
Cushman & Wakefield I TR International tarafından hazırlanan rapor, caddelerdeki boş mağaza sayısının azalmaya devam ettiğini gösteriyor. Yeni kiralama işlemlerinin çoğunluğunu oluşturduğu belirtilen verilerde, 2024 yılı itibarıyla kentsel dönüşüm sürecinde bulunan mağazaların yüzde 24’ü, boş mağazaların ise yüzde 34’ü kiralandı. İstiklal Caddesi ve Nişantaşı’nda kiralama sayısı düşerken, Bağdat Caddesi’nde artış yaşanıyor.
İstiklal Caddesi üzerinde bulunan 270 mağazadan 258’i doluyken, 12 mağazanın boş olduğu tespit edildi. Boş mağaza sayısı geçen yıla kıyasla 1 adet artış gösterdi. Bağdat Caddesi’nde ise kentsel dönüşüm projeleri ile boş mağaza sayısı 7’den 5’e düştü ve dolu mağaza sayısı 329 olarak kaydedildi.
Nişantaşı bölgesindeki mağaza sayısı, 374’ten 370’e gerileyerek 352 mağazanın dolu olduğu durumla karşı karşıya kaldı. Burada boş mağaza sayısı ise 14’ten 18’e yükseldi. Geçen yıl Nişantaşı’nda toplam 51 kiralama işlemi gerçekleşti ve Bağdat Caddesi ile Nişantaşı’nda 22’şer, İstiklal Caddesi’nde ise 7 mağaza kiralandı.
Kiralamalar arasında sektörel farklılıklar da gözlemleniyor. Nişantaşı ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısında düşüş yaşanırken, bu alanların ortalama büyüklüğünde artış olduğu gözlemleniyor. Bağdat Caddesi’nde ise uygun konum bulmakta zorluk yaşayan markaların, kiralanan alan büyüklüğünü küçültmesi dikkat çekici.
Üç ana caddede 2024’te yapılan yeni kiralamaların önemli bir bölümünü yeme-içme sektörü oluşturdu. Yeni kiralamaların yüzde 36’sı giyim ve ayakkabı, yüzde 32’si ise yeme-içme sektöründen geldi.
Bağdat Caddesi, 2024 yılında yüzde 21 ile en fazla yabancı markaya ev sahipliği yapmaya devam ederken, Nişantaşı yüzde 17, İstiklal Caddesi ise yüzde 15’lik oranlarla takipte. Nişantaşı, lüks markaların merkezi olarak öne çıkarken, kafeleri ve restoranlarıyla da dikkat çekiyor. Bağdat Caddesi, çok katlı mağazalar ve hem ulusal hem de uluslararası markalardan oluşan bir karışım sunuyor. İstiklal Caddesi ise kültürel ve tarihi eserleriyle birlikte ulusal ve uluslararası perakendecilere ev sahipliği yapıyor.
İstiklal Caddesi, yıllık bazda 90 milyon ziyaretçi ile dikkat çekerken, Bağdat Caddesi’nde yaşanan kentsel dönüşüm ve altyapı yenileme çalışmaları, ziyaretçi sayısının düşmesine yol açtı. İstiklal Caddesi’nde günlük ziyaretçi sayısı hafta içinde 207 bin, hafta sonunda ise 313 bin 500’e ulaştı. Nişantaşı bölgesinde hafta sonları ziyaretçi sayısında önemli bir artış kaydedilirken, Bağdat Caddesi’nde ise günlük ziyaretçi ortalaması yüzde 40 düşüşle 87 bin seviyesine geriledi.