1. Haberler
  2. Gündem
  3. İnönü Üniversitesi, 50. Yılda Dayanışma Vurgusu!

İnönü Üniversitesi, 50. Yılda Dayanışma Vurgusu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İnönü Üniversitesi’nin 50. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen kutlama etkinliğine katıldı.

Özvar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin köklü ve saygın eğitim kurumlarından olan İnönü Üniversitesi’nin bu önemli dönüm noktasını kutlayarak, üniversitenin yükseköğretim tarihindeki yerinin altını çizdi. Özvar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri sonucu hayatını kaybedenlere rahmet diledi ve Malatya’nın bu felaketten en fazla etkilenen bölgelerden biri olduğunu belirtti. Depremlerin üniversitelerin faaliyetlerini de olumsuz etkilediğini ifade etti.

Hayatını kaybeden akademisyen ve öğrencilerin yanı sıra yaralananların da bulunduğunu aktaran Özvar, üniversitenin altyapısında ciddi hasarlar meydana geldiğini ve bunun eğitim süreçlerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Ancak, devlet-millet dayanışmasıyla yaraların hızlı bir şekilde sarıldığını vurguladı. Yükseköğretim kurumunun personelinin büyük bir özveriyle çalışmalarına devam ettiğini belirten Özvar, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin sürdüğünü ve sağlık hizmetlerine destek sağladıklarını dile getirdi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ OKULLARA KATKI

YÖK’ün deprem sonrası ilk andan itibaren deprem bölgesindeki üniversitelerin ve öğrencilerin yanında olduğunu ifade eden Özvar, şu açıklamaları yaptı: “Deprem bölgesindeki öğrencilere, kendi illerindeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjandan kesinti yapmadan yüzde 25 ek kontenjan verdik. Özel öğrencilik ve kayıt dondurma hakları gibi uygulamaları hızlıca hayata geçirdik.” Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına ödenen geliştirme ödeneğinin oranının 18 ay için yüzde 250 olarak belirlendiğini açıkladı. Özvar, YÖK’ün depremden etkilenen üniversitelerin yanında olmaya devam edeceğini ifade etti.

Özvar, İnönü Üniversitesi’nin 1975 yılında kurulduğunu ve bugün Türkiye’nin gurur duyduğu bir yükseköğretim kurumu haline geldiğini belirtti. 14 fakülte, 6 enstitü, 2 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 31 araştırma merkezi ile yaklaşık 35 bin öğrenciye yüksek standartlarda eğitim imkanı sunduğunu ifade etti.

“ÇAPRAZ KARACİĞER NAKİLLERİNDE DÜNYA TIBBINA YÖN VERİYOR”

Bu başarıların, üniversitenin 1600 akademik ve 4000 idari personelinin çabaları ile gerçekleştiğine dikkat çeken Özvar, üniversitenin sağlık hizmetlerinde ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik katkılar sağlayan bir merkez haline geldiğini belirtti. Özvar ayrıca, İnönü Üniversitesi’nin Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesindeki Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün uluslararası düzeyde tanınmasını sağladığını, aynı anda gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakli operasyonunun bu başarının somut bir örneği olduğunu ifade etti.

“TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN KAPILARINI AÇTIK”

Özvar, son zamanlarda yaşanan jeopolitik sorunların yükseköğretim sistemini olumsuz etkilediğini belirtirken, Gazze’deki insanlık dramına dikkat çekti. Gazze’de birçok akademisyenin ve öğrencinin hayatını kaybettiğini, birçok üniversitenin eğitim süreçlerine ara vermek zorunda kaldığını ifade etti. Özvar, Türk üniversitelerinin kapılarının bu öğrenciler için açıldığını ve Türkiye’de şu an eğitimlerine devam eden Gazze’den gelen öğrencilerin bulunduğunu kaydetti.

Sudan’daki gelişmelere de değinen Özvar, buradaki üniversitelerin de eğitimine devam edemeyen öğrenciler için Türk üniversitelerinin yardımcı olacağını bildirdi. Malatya, Niğde ve Konya’da bulunan üniversitelerin, Sudan’daki üniversitelerin rektörü ve bazı öğretim üyeleri ile birlikte belirli sayıda öğrenciyi kabul ettiğini aktardı. Türkiye’nin, jeopolitik belirsizliklerden etkilenen uluslararası öğrenciler için önemli bir sığınak haline geldiğini vurguladı.

360 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Özvar, Türkiye’nin 360 bini aşan uluslararası öğrenci sayısıyla dünyada önemli bir konuma sahip olduğunu, Türk yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda daha da ileri gitmek istediklerini belirtti. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin yurtdışındaki akademik birimleri ile örnek teşkil ettiğini ifade eden Özvar, bu ilerlemelerin sadece kendi kampüslerinde eğitimle değil, yurt dışında açacakları temsilciliklerle de sağlanabileceğini kaydetti.

İstihdam konusuna da değinen Özvar, üniversitelerin mezunlarını iş yaşamına hazırlamak amacıyla daha etkin programlar geliştirmelerini beklediklerini dile getirdi. Yükseköğretim Kurulu olarak çağın gereklerine uygun yeni programlar oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Bu kapsamda, yapay zeka ile ilgili programların açıldığını ve bu konuda önemli bir kampanya başlattıklarını belirtti. Özvar ayrıca, 2023 yılı içinde sağlık ve tarım alanında dijitalleşme üzerine yeni programlar da açacaklarını aktardı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat’ın üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi verdiği etkinlikte; Vali Seddar Yavuz, İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan ve Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Akif Üstündağ da birer konuşma yaptı. Programda, Vali Yavuz, Aytunç Özvar’a plaket takdim etti.

İnönü Üniversitesi, 50. Yılda Dayanışma Vurgusu!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin