Girmeler Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi’nin iş birliğiyle yürütülen kazı çalışmalarında, Prof. Dr. Taner Korkut’un başkanlığında ve Prof. Dr. Burçin Erdoğu’nun alan sorumluluğunda önemli bulgular elde ediliyor. Kazı alanı sorumlusu Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler’deki mağaraların merkezi ve çevresindeki yok edilmiş höyüğün tabanında devam eden çalışmaları aktardı.
Girmeler’de, yerleşim izlerinin 14 bin yıl öncesine kadar uzandığını belirten Erdoğu, bu kazıların temel amacının, en eski yerleşim katmanlarını tespit ederek, bölgenin kültürel zenginliğini anlamak olduğunu ifade etti.
Erdoğu, Girmeler’deki bulguların, Batı Anadolu’da tarımın ilk kez başlamış olabileceğine dair önemli ipuçları sunduğunu dile getirdi. “Girmeler’de M.Ö. 9. binyılda yaşayan insanların yuvarlak planlı kulübelerde barındığı ve ilk tarımsal faaliyetleri denemeye başladıkları ortaya çıkıyor. Bu toplum avcı-toplayıcı bir yaşam sürmesine rağmen tarımı deneyimlemiş,” dedi. Girmeler kazısında elde edilen bulguların, geçmişte Batı Anadolu’ya göç veya kolonizasyon yoluyla gelen ilk yerleşimlerin ortaya çıkış teorisini önemli ölçüde değiştirdiğini vurguladı.
Bu kazılar sayesinde Girmeler’deki insanların, Batı Anadolu’daki tarımcı toplulukların ataları olduğunun ortaya konduğunun altını çizen Erdoğu, bu gelişmelerin tarihsel önemine dikkat çekti.
Erdoğu, Girmeler’de gerçekleştirilen kazılar sonucunda bulunmuş mezarlara dair bilgiler vererek, “Girmeler’deki iskeletler, Batı Anadolu’daki bilinen en eski kalıntılardan biri olma özelliği taşıyor. Bu iskeletlerin üzerinde yapılan antik DNA analizleri ile erken Anadolu genine ulaşılmıştır,” dedi. Genetik analizlerin, Girmeler’in milattan önce 17 bin yıllarına ait Pınarbaşı iskeletleriyle benzerlik gösterdiğini ortaya koyduğunu belirten Erdoğu, bu durumun Batı Anadolu’daki tarımcı toplulukların kökenine dair değerli bilgiler sunduğunu ifade etti.
Girmeler, seramik ve çömlek yapımına geçiş açısından önemli bir yer olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Erdoğu, bu durumun Batı Anadolu için ilklerden biri olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Girmeler yerleşiminin çevresinde, ritüel ve tören amaçlı kullanıldığı belirlenen üç özel yapı ortaya çıkarıldı. Bu yapılar, sönmüş kireç ile küçük taş parçalarının karıştırılarak oluşturulan terrazzo tabanlı ve geometrik desenlerle süslü yapılardır. Erdoğu, bu özel alanlardan birinin altında gömüler bulunduğunu ve bunun da Batı Anadolu arkeolojisi için bir ilke imza attığını ifade etti.