İngiltere’de yayınlanan son bir vaka raporu, nadir görülen ancak son derece tehlikeli olan “et yiyen bakteri” enfeksiyonunun kadınların dış genital bölgesini etkileyebileceğini ortaya koydu.
Shrewsbury ve Telford Hastanesi’nden hekimlerin bildirdiği üç farklı nekrotizan fasiit vakası, bu hastalığın halk arasında “et yiyen bakteri” olarak bilinen ve hızla yayılarak ölüm riski taşıyan bir enfeksiyon türü olduğunu gösteriyor. Genellikle zayıf bağışıklık sistemine sahip bireylerde görülür ve hızla ilerleyerek ciddi sonuçlar doğurabilir.
SADECE SAATLER İÇİNDE ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Indiana Üniversitesi’nden mikrobiyoloji profesörü Bill Sullivan, bakterilerin cilde girerek kaslar, sinirler ve damarları çevreleyen bağ dokularına ulaşabileceğini ve bu dokuları hızla yok edebileceğini belirtti. Enfeksiyon kan dolaşımına girdiğinde sepsis adı verilen sistemik bir bağışıklık tepkimesi başlar ve bu durum organ yetmezliği ile sonuçlanabilir. Vaka raporundaki ilk hasta, küçük bir deri lezyonuyla başlayan enfeksiyon dolayısıyla, yoğun bakımda tedavi altına alınmasına rağmen 28 saat içinde yaşamını yitirdi.
CERRAHİ MÜDAHALE VE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
İkinci hasta, labia majorasında oluşan bir apsenin hızla doku kaybına yol açması nedeniyle üç kez ameliyat edilerek rekonstrüktif cerrahiden faydalandı ve başarılı bir şekilde iyileşti. Üçüncü hasta ise rahim ameliyatı sonrasında gelişen yara enfeksiyonu nedeniyle bu hastalığı yaşadı; enfekte doku çıkarılıp güçlü antibiyotiklerle tedavi edildi.
JİNEKOLOGLARA UYARI: BELİRTİLERİ ERKEN FARK EDİN
Uzmanlar, vajinal bölgedeki nekrotizan fasiitin çok nadir görülse de son derece tehlikeli olduğunu, tanının geç konulmasının ölüm riskini artırdığını dile getiriyor. Hastalığın genellikle travmatik cilt hasarları, cinsel ilişki, cerrahi müdahale veya piercing sonrası gelişebileceği belirtiliyor. Sullivan, vajinal formun tanısının daha zor olabileceğini belirterek, jinekologlara dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor: “Zaman çok kritik. Erken teşhis hayat kurtarır.”
ENFEKSİYONLAR ARTIYOR: YALNIZCA 2 YILDA 20 VAKA
Rapora göre, Shrewsbury ve Telford Hastanesi 2022 ile 2024 yılları arasında 20 et yiyen bakteri vakasına rastladı. Bu sayı, önceki 10 yılda bildirilen toplam 18 vakayı geride bırakıyor. Ayrıca Avrupa’nın birçok ülkesinde ve ABD’de, nekrotizan fasiite yol açabilen A grubu streptokok enfeksiyonlarında bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, bu ölümcül hastalığa karşı daha geniş çaplı bir farkındalık oluşturulması gerektiğini ifade ediyor.