1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. EPDK: Akaryakıt Kalitesi Raporu İle Güvenilirlik

EPDK: Akaryakıt Kalitesi Raporu İle Güvenilirlik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) 2023 çalışmaları kapsamında Türkiye genelinde yaz ve kış dönemlerinde toplamda 677 motorin ve 628 benzin örneği alındığı bildirildi.

Açıklamada, denetim yapılan akaryakıt istasyonlarının ülke genelini temsilen basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçildiği ifade edilirken, numune alma işlemlerinin EPDK ile iş birliği içinde olan İl Emniyet Müdürlükleri ve İl Jandarma Komutanlıkları tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Alınan numunelerin akredite laboratuvarlarda analiz edilmesi sonucu, benzinde 27, motorinde ise 20 farklı kriter üzerinden değerlendirildiği kaydedildi.

AKİS 2023 sonuçlarına göre motorin örneklerinin yüzde 99,9’u ve benzin örneklerinin yüzde 98,7’si ilgili teknik düzenlemelere uygunluk gösterirken, gerçekleştirilen analizlerin yüzde 99,3’ünün de standartlarla uyumlu olduğu tespit edildi.

Samsun’da yalnızca bir motorin numunesinin “kükürt oranı” parametresinin teknik düzenlemelere aykırı olduğu açıklanırken, benzin ürünlerinde Bolu, Bursa, İstanbul ve Sakarya’dan alınan 8 numunenin “araştırma oktan sayısı” ve “motor oktan sayısı” kriterleri bakımından belirlenen sınır değerlere uygun çıkmadığı ifade edildi.

Açıklamada, tüm numunelerin ulusal marker seviyeleri açısından da değerlendirildiği ve tamamının yasal sınırları karşıladığı kaydedildi. Bu sonucun, piyasaya arz edilen yakıtların tamamının yasal yollarla satışa sunulduğunu gösterdiği vurgulandı.

EPDK, Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemiyle Kayıt Dışı Uygulamaların Önlenmesini Hedefliyor

İlk olarak 2011 yılında başlatılan AKİS uygulamasının, 2023 itibarıyla 10. kez yaz ve kış dönemlerinde tam kapsamlı şekilde uygulandığı belirtildi. “Yıllar boyunca elde edilen sonuçlar, Türkiye’de akaryakıt kalitesinin en üst seviyede olduğunu göstermektedir.” denildi.

Özellikle son 3 yılda teknik düzenlemelere aykırılık oranlarının azaldığı ve piyasada bulunan akaryakıtın kalite açısından olumlu bir gelişme sergilediği gözlemlendi.

EPDK’nın AKİS ile akaryakıt kalitesini izleme ve kayıt dışı uygulamaların engellenmesini sağlamak için çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi. “AKİS sayesinde hem çevresel riskler azaltılmakta hem de tüketicilerin araçlarına uygun, güvenilir yakıt kullanmaları sağlanmaktadır.” şeklinde bilgi verildi.

Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin özverili çalışmaları, TÜBİTAK ile yürütülen ulusal marker projesi ve bayi ile depo otomasyon sistemlerinin başarılı bir şekilde uygulanması sayesinde kaçak akaryakıtın Türkiye’nin gündeminden tamamen çıkmış olduğu belirtildi.

EPDK: Akaryakıt Kalitesi Raporu İle Güvenilirlik
Yorum Yap
Bizi Takip Edin