Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, birlikte çalıştığı bürokratlarla, bazı bölgelerde meydana gelen olumsuz hava koşullarına bağlı zirai don hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, Türkiye’nin, küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Tarımsal üretimin de bu olumsuz hava şartlarından büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çekerek, son dört gün içinde aniden düşen sıcaklıkların birçok bölgede zirai don, kar yağışı ve dolu olaylarına neden olduğunu vurguladı. Üreticilere ve çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Yumaklı, şunları söyledi:
“Tarım ve Orman Bakanlığı olarak hava hareketlerini titizlikle izlemekteyiz. Bu doğrultuda, yaşanabilecek durumları öngörerek gerekli değerlendirmeleri yaptık. Zirai don riskinin bulunduğu illerde, Bakanlık ekiplerimiz üreticileri uyardı ve donun etkilerini asgariye indirmek için çeşitli çalışmalar başlattık. Don olayının ardından ise tüm ekiplerimiz sahada hasar tespiti yapmak üzere harekete geçti. Özellikle geçen cuma gecesi sıcaklıklar eksi 15 dereceye kadar düştü ve bu dönemde en fazla hasar gören zaman dilimi yaşandı.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a durum hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini aktaran Yumaklı, Erdoğan’ın hızlıca gerekli adımların atılması talimatını verdiğini ifade etti. Sahada sürmekte olan çalışmalara da değinen Yumaklı, şöyle konuştu:
“Henüz hasar tespit çalışmaları devam ederken, ‘ülkemizdeki tüm tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilendiği ve gıda arz güvenliği açısından büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuz’ yorumlarına rastladık. Bunların kesinlikle iyi niyetli olmadığını belirtmek isterim. Özellikle hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar gibi stratejik öneme sahip ürünlerde herhangi bir hasar söz konusu değildir. Ancak eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklıkların etkisiyle, birkaç meyve çeşidi maalesef zarar görmüştür.”
“GIDA ARZ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BİR TEHLİKE BULUNMUYOR”
Yumaklı, ilk tespitler ve saha gözlemleri doğrultusunda kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarin gibi bazı meyve gruplarında çeşitli derecelerde hasar oluştuğunu dile getirerek, “206 çeşit tarım ürünü üreten dünyada nadir ülkelerden biri olarak, yaşanan don olayı sonrasında stratejik ürünler açısından gıda arz güvenliğine dair problem olmadığını vurgulamak istiyorum. Meyve grubundaki hasarın boyutu, devam eden çalışmalarla netleşecek. Hava koşullarının mevsim normallerine dönmeye başlaması ve üretim süreçlerinin devam etmesi göz önüne alındığında, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üretimin sürekliliği için her türlü gerekli adımı atmaktayız. Bu olay, don, dolu, sel ve kuraklık gibi olumsuz durumlarla etkilenmemek için Tarım Sigortalarının (TARSİM) yaptırılmasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. Poliçe bedelinin yüzde 70’i devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, kayıtlılık da oldukça önemlidir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıranların hasar tespitleri daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Buradan tüm çiftçilerimize sesleniyorum; tarımsal üretim yapıyorsanız, tarım sigortası yaptırmayı ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmayı unutmayın. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, gıda arz güvenliğimizi sürdüren çiftçilerimizin her zaman yanında olacağız.” şeklinde konuştu.