Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte tüketici alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çekildi. Tüketicilerin çevrim içi alışveriş yapma eğilimlerinin arttığı vurgulandı. Bu bağlamda, tüketici alışverişlerinin temelini oluşturan mesafeli sözleşmelerin, ürünlerin deneme, görme ve inceleme gibi fırsatlara sahip olmaması nedeniyle tüketicileri daha da fazla koruma ihtiyacına yönelttiği ifade edildi.
MAĞDURİYETLERE KARŞI TÜKETİCİLERİ KORUYUCU YASAL DÜZENLEME
Açıklamada, sözleşmenin zayıf tarafı olan tüketicilerin korunabilmesi amacıyla cayma hakkı gibi temel hakların yanı sıra, tüketicilerin sipariş öncesinde bilgilendirilme ve sözleşmenin ifası gibi konuların yasal düzenlemelerle güvence altına alındığı belirtildi. Bu düzenlemelerin, mağduriyetlere karşı tüketicileri koruma amacı taşıdığı anımsatıldı.
Uygulamaya ilişkin sektörel uyumun sağlanması için şikayetlerin yoğunlaştığı alanlarda, Bakanlık tarafından Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde inceleme ve denetim faaliyetlerine devam edildiği kaydedildi:
“Çalışmalar neticesinde, cayma hakkının kullanımında yaşanan sorunlar dolayısıyla, 2024 yılının Ekim ayında başlayan ve aynı yıl içinde tamamlanan inceleme ve denetimler sonucunda 18 firmaya toplam 40,3 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, 2025 yılının ilk üç ayında, tüketicilerin elektronik ticaret sektöründeki mesafeli sözleşmelere dair yapılan incelemeler neticesinde 49 firmaya toplam 53,4 milyon lira idari para cezası verilmiş, şu an 19 firmanın denetimleri devam etmektedir. Böylece, son altı ay içinde e-ticaret denetimlerinde toplamda 67 firmaya 93,7 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır.”