Anadolu Ajansı’nın (AA) “Global İletişim Ortağı” olarak katılım gösterdiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu 2025, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Forumda yer alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diplomasinin merkezinin Antalya olduğunu ve forum süresince küresel sorunların tartışıldığını, ayrıca birçok ülke liderinin ikili ve üçlü görüşmeler gerçekleştirdiğini aktardı.
Yılmaz, diplomasi sürecinin ülkeler arasındaki gerilimleri azaltma konusunda en önemli araçlardan biri olduğunu vurgulayarak konuşmasının devamında, “Eğer ülkeler iletişim kurmazsa, özellikle anlaşmazlık yaşayan taraflar bir araya gelip konuşmazlarsa, diplomasinin yolları tıkanır. Bu durumda çatışmalar, savaşlar kaçınılmaz olur. Bu nedenle diplomasi büyük bir önem taşımaktadır. Sorunları tartışarak çözmediğimiz sürece barış ortamını sürdüremeyiz.” dedi.
Türkiye’nin, artan jeopolitik gerilimler ve küresel rekabet ortamında diplomasiyi öne çıkarmasının önemli olduğunu belirten Yılmaz, mevcut dünya düzeninde çok kutupluluk olduğunu ifade etti.
Yılmaz, çatışma risklerinin azaltılmasının yalnızca müzakere yoluyla mümkün olacağına dikkat çekerek, “Diplomasi tartışılması gereken en önemli konulardan biridir. İş birliği çabaları, barışçıl çözümler üretme konusunda kritik bir rol oynamaktadır.” şeklinde konuştu.
– “DÜNYA EKONOMİSİ AÇISINDAN EN KÖTÜ DURUM BELİRSİZLİK”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, günümüz ekonomik rekabetinin giderek arttığını ve güvenliğin bile ekonomik kaygıların gerisinde kaldığını belirtti.
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yoğunlaşmasına dikkat çeken Yılmaz, bu durumun düzeltilmesi için müzakerenin gerekliliğini vurguladı.
Müzakere eksikliğinin belirsizlik yarattığını ifade eden Yılmaz, “Belirsizliklerin oluşturduğu ortam, tüm dünyayı olumsuz etkiliyor. Ekonomi ve ticaret açısından en kritik durum belirsizliktir. Bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması, müzakerelerin etkin bir biçimde yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.” dedi.
ABD yönetiminin uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerine değinen Yılmaz, ABD’nin hem tarifeler açıkladığını hem de müzakere için istekli olduğunu belirtti. Bu süreçte Çin’in aldığı karşı tedbirlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Yılmaz, Türkiye’nin düşük tarife oranlarına sahip ülkeler arasında yer aldığını ve bu konuda müzakereleri sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
– ABD İLE 100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında, ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması yönünde bir hedef belirlendiğini hatırlatan Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl bu hedefin üçte birine ulaşmış durumdayız ve ticari ilişkilerimizde dengeli bir yapıya sahibiz. Ancak daha alacak mesafe var.” dedi.
Ticaret ilişkilerini geliştirmek amacıyla sadece tarifeleri değil, ticaret hacmini artırma yollarını da değerlendirdiklerini belirten Yılmaz, mal ticareti kadar hizmet ticaretinin de önemli olduğunu ifade etti.
Yılmaz, “ABD’nin tarife uygulamaları konusunda Türkiye’nin ilk aşamada daha az etkilenen ülkeler arasında olduğunu biliyoruz. Ancak bu süreçte diğer ülkelerin de durumunu takip etmek çok kritik.” dedi.
Bu doğrultuda yapılacak olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında bu konuların masaya yatırılacağını vurgulayan Yılmaz, gelişmelerin yakından izlenmesinin ve zamanında adım atılmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin mevcut durumu değerlendirerek, karşılaşılan belirsizlikleri nasıl azaltabileceğine dair çalışmalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.