Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkent’nin resmi iletişim sponsoru olduğu 4. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) çerçevesinde “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda küresel ekonomik politika belirsizlik endeksinin şu an en yüksek seviyelerde bulunduğuna vurgu yapan Şimşek, ticarette korumacılığın bu durumu etkileyen temel sebeplerden biri olduğunu ifade etti.
“Büyümenin ve refahın devam ettirilmesinde ihracata bağımlılığımız daha düşük”
Şimşek, ticarette korumacılığın etkilerinin 2009’dan bu yana 11 kat arttığını belirtti. Türkiye’nin, diğer ülkelerle kıyaslandığında ticaret korumacılığından daha az etkilendiğini, büyüme ve refahın sürdürülebilirliği açısından ihracata bağımlılığının nispeten düşük kaldığını söyledi. Ekonomik harcamaların ve yatırımların Türkiye’nin temel güç kaynakları olduğunu dile getiren Şimşek, korumacı politikalar karşısında Türkiye’nin daha avantajlı bir pozisyonda bulunduğunu aktardı.
Türkiye’nin bölgesel bir imalat üssü konumunda olduğuna işaret eden Şimşek, ulaşım koridorlarının geliştirilmesi için yapılan yatırımların önemine değindi. Ülkenin Orta Koridor’un bir parçası olduğu bilgisini veren Bakan Şimşek, yatırımın barış, güvenlik ve refah alanında getiriler sağlayacağını kaydetti.
Bir diğer önemli konu olarak küresel borçluluğun artışına dikkat çeken Şimşek, Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına oranla borçluluk oranının diğer ülkelere kıyasla daha düşük olduğunu dile getirdi. Bu durumun finansal piyasalardaki dalgalanmalar sona erdiğinde Türkiye’nin daha sağlam bir yapısal temele sahip olmasına katkıda bulunacağını belirtti.
“Kendimizi üretmeye adadık”
Yapay zekanın üretkenliği artırma potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Şimşek, bu alanda önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bu yatırımlardan fayda sağlayacağını ifade etti.
İnovasyon ekosisteminin desteklenmesinin gerekliliğine değinen Şimşek, geçtiğimiz yılkü küresel inovasyon endeksinde Türkiye’nin, Çin ve Malezya’nın ardından üst-orta gelirli ülkeler arasında üçüncü en inovatif ülke olduğunu vurguladı.
“Telafi, zayıflayan petrol fiyatlarından gelecek”
Şimşek, küresel ekonomik zorlukları anımsatarak Türkiye’nin, benzer durumdaki ülkelerle kıyaslandığında daha avantajlı bir konumda olduğunu belirtti. Dirençliliği artırma adına sürdürülen yatırımlara vurgu yaparak, dış şoklar karşısında direncin artırılması gerektiğini vurguladı.
Yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilerek yüksek verimlilik ve rekabetçilik sağlanacağına dikkat çeken Şimşek, enflasyonun düşüş gösterdiğini ve bu süreçte kapsamlı bir politika setine sahip olduklarını aktardı. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon beklentilerini dengeleyeceğine dair olumlu bir etki yaratmasını beklediklerini ifade etti.
“Buraya tesadüfen gelmedik”
Türkiye’nin cari açığını azaltmanın önemini vurgulayan Şimşek, yapısal anlamda cari fazla vermeye geçmeleri gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz yılın altın ithalatı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin cari fazla vermiş olduğunu hatırlatan Şimşek, sağlıklı bir büyüme rotasına yönelmenin hedeflendiğini kaydetti.
“Ekonomik faaliyet ılımlı seyrediyor”
Ekonomik büyümeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şimşek, mevcut finansal koşulların ve dış talebin zayıf olduğunu ifade etti. Piyasalardaki dalgalanmaların algıyı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerken, bu durumun ekonomik faaliyetin ılımlı bir seyir izlemesine neden olduğunu söyledi.
Kur korumalı mevduat hacminin 144 milyar dolardan 20 milyar dolara düştüğünü belirten Şimşek, Türkiye’nin risk priminin diğer gelişmekte olan ülkelerdeki artışa rağmen önemli ölçüde azaldığını ifade etti.
“Fiber kapasitemizi artıracağız”
Türkiye’nin imalat sanayi katma değerinin kişi başına gelirle karşılaştırıldığında yüksek olduğuna dikkat çeken Şimşek, imalat alanında orta, orta-düşük ve orta-yüksek teknoloji düzeyine odaklandıklarını anlattı.
Yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak için HİT-30 programının başlatıldığını hatırlatan Şimşek, bu program kapsamında 2030 yılına kadar 30’dan fazla öncelikli yatırım alanında çalışmalara odaklanılacağını aktardı.
Dijital altyapının geliştirilmesi noktasında fiber kapasitenin artırılacağı, 5G’ye yatırım yapılacağı ve büyük veri merkezlerinin kurulacağı ifade edildi. Ayrıca ulusal bir GPS oluşturma ve nükleer enerjiye yatırım yapma hedefleri de yer aldı.
Bakan Şimşek, savaş sonrası yeniden yapılanma süreçlerinden Türkiye’nin fayda sağlayacağını belirterek, “Küresel müteahhitlik işlerinde önemli bir aktörüz, bölge ülkelerinin yeniden inşasında katkı sağlayacağız.” dedi.
Şimşek, katılımcıların sorularını yanıtladı
Sunumun ardından Bakan Şimşek, katılımcıların sorularını yanıtladı. Ticarette korumacılığın Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine dair sorulan bir soruya “Kural temelli, açık ticaret çerçevelerine geri dönülmesini bekliyoruz.” yanıtını verdi.
Tarifelerin son zamanlarda artırıldığına dikkat çeken Şimşek, daha dengeli bir yol izleyeceklerini ve ticaret savaşının kimseye kazanç sağlamayacağını ifade etti. Serbest ticaretin önemine vurgu yaparak gelişmeleri takip edeceklerini, tüm senaryoları değerlendireceklerini belirtti.