UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Koramaz Vadisi içinde konumlanan Ağırnas Mahallesi’ndeki Çerkezoğlu Mustafa Bey Konağı, restore edilerek Koramaz Vadisi Müzesi haline getirildi. Mimar Sinan’ın doğduğu yer olan bu mahallede, önümüzdeki ay açılması planlanan müzede, farklı din, etnik yapı ve kültürlerden insanların yaşamlarının ve geleneklerinin "Bir Aşk Hikayesi" temasıyla ziyaretçilere sunulması bekleniyor.
1800’lü yıllarda inşa edilen konağın, yer altı ve üstündeki 25 bölümünde "Oğuz ve Suzan"ın kavuşma hikayesi eşliğinde, bölgeye ait sünnet düğünü, çeyiz kültürü, kız isteme merasimi ve gelin alma gibi gelenekler yanı sıra mimari değerler de detaylı bir şekilde ele alınıyor. Mimar Sinan’ın memleketi Ağırnas, taş işçiliği, halıcılık ve ahşap oymacılığı gibi iş kollarıyla da dikkat çekiyor ve bu temaların müzede yer bulması sağlanıyor.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, AA muhabirine verdiği demeçte, Çerkezoğlu Mustafa Bey olarak bilinen Mustafa Ağırnaslı’nın Milli Mücadele döneminde önemli bir destekçi olduğunu açıkladı.
Bölgedeki un değirmeni ile tanınan Ağırnaslı’nın, Konya’daki orduya un gönderdiğini belirten Özsoy, ailenin uzun yıllar süresince tarihi konakta yaşadığını; ailenin göç etmesinin ardından konağa Mimar Sinan’ın akrabalarından başka bir ailenin yerleştiğini aktardı.
Ailenin ayrılmasının ardından konakta uzun bir süre boş kalması söz konusu oldu. Özsoy, bu durumu şöyle ifade etti: "Konak daha sonra kamulaştırıldı ve restorasyona alındı. Büyükşehir Belediyesi tarafından bir konsept hazırlanarak burası müze haline getirildi. Mimar Sinan’ın memleketi Ağırnas’ta böyle bir müzenin açılması, bölgenin değerini artırmanın yanı sıra turizm açısından yeni rotaların oluşmasına zemin hazırlıyor."
AĞIRNAS’TA TURİZM ROTALARI GİDEREK ARTIYOR
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Koramaz Vadisi, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekerken, burada yaşayan insanların kültürel değerlerinin müzede öne çıkarıldığını vurgulayan Özsoy, bu süreçte vatandaşların ellerindeki malzemeleri bağışladığını, eksiklerin ise Büyükşehir Belediyesi tarafından tedarik edildiğini belirtti.
Oğuz ve Suzan’ın hikayesinin yanı sıra, sünnet, köy hayatı, taş işçiliği, düğün merasimi, gelin alma ve hamam kültürü gibi unsurlar, müzede farklı bölümler üzerinden ele alınıyor. Ziyaretçiler, bu hikaye ile Ağırnas, Koramaz Vadisi, Kayseri ve Kapadokya’nın kültürünü daha iyi anlama fırsatı buluyor. Kendine has ve değerli objelerin sergilendiği müzenin, burayı ziyaret etmek için yeterli bir sebep sunduğu ifade ediliyor. Ağırnas’ta turizm rotalarının ve sivil mimari örneklerinin hızla arttığı gözlemleniyor.