1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gelir Beyanlarında Rekor: 5 Milyon Beyanname

Gelir Beyanlarında Rekor: 5 Milyon Beyanname

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen faaliyetler neticesinde geçtiğimiz yıl, kazanılan gelirlerle ilgili yaklaşık 5 milyon beyanname verilerek historik bir rekor kırıldı. Ayrıca, matrah ve tahakkuk eden vergi miktarı da bugüne kadarki en yüksek seviyelere erişti.

Edinilen bilgilere göre, GİB, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında başta kira ve ücret gelirleri olmak üzere ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile ilgili mükelleflere dair önemli çalışmalar yürüttü.

Başkanlık, 1 Mart itibarıyla mükelleflere mesaj göndererek 2024 yılına ait gelirlere dair beyan döneminin başladığını ve beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceğini hatırlatmayı hedefledi.

MİLYONLARCA KİŞİYE SMS GİTTİ

Bu çerçevede, kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan gelir elde eden yaklaşık 1,7 milyon mükellef ile ticari, zirai ve serbest meslek kazançları yönünden mükellef olan yaklaşık 2,9 milyon kişiye SMS gönderildi.

Avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi serbest meslek mensuplarına ise önceki yıllardaki analiz sonuçlarına dayanarak belirlenen önemli konular hakkında hatırlatma yapıldı. Elde edilen gelirlerin tam ve doğru bir şekilde beyan edilmesi gerektiği, eksik veya hatalı beyanların tespiti durumunda cezai işlemlerin uygulanacağı belirtildi.

SMS gönderilen mükelleflerden beyanname vermeyenlere, beyan dönemi içerisinde son gün dahil olmak üzere üç kez hatırlatmada bulunuldu.

Bu çabalar neticesinde, Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilen beyanname sayısı ile matrah ve tahakkuk eden vergi miktarında en yüksek seviyelere ulaşıldı.

473 BİN MÜKELLEF İLK KEZ BEYANNAME VERDİ

1 Mart-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen beyan döneminde, kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan gelir elde eden 2 milyon 248 bin mükellef beyanname verdi.

Bu mükelleflerin sunduğu beyannamelerle birlikte toplam 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi. Önceki yıla göre beyanname sayısında yüzde 24, matrah ve hesaplanan vergide ise sırasıyla yüzde 115 ve yüzde 111 oranında bir artış yaşandı.

Bu yıl 473 bin mükellef, ilk defa kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlar için mükellefiyet tesis ettirerek beyanname verdi ve bu sayı tarihe geçti.

Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı yönünden gelir vergisi mükellefleri arasında ise 2 milyon 747 bin beyanname verildi. Bu beyannamelerle geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 90 artışla 512,9 milyar lira matrah ve yine yüzde 90 artışla 143,7 milyar lira vergi beyan edildi.

Böylelikle, geçen yıl elde edilen kazançlarla ilgili olarak toplamda 4 milyon 995 bin beyanname verilmiş oldu ve bu da en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Beyan edilen toplam matrah 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira, hesaplanan vergi ise 411 milyar lira olarak belirlendi.

GELİRİNİ BEYAN ETMEYENE YAKIN TAKİP

GİB, beyan döneminin sona ermesinin ardından 2024 yılında gelir elde eden ve yapılan bilgilendirmelere rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmek amacıyla çalışmalara başladı. Bu mükelleflerin bilgileri, haklarında cezai işlem uygulanması için vergi dairelerine iletilecek.

Söz konusu mükellefler, vergi dairesi tarafından yazı ulaşmadan önce Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden faydalanarak beyanname verebilecekler. Pişmanlıkla verilen beyannamelerde vergi ziyaı cezası uygulanmayacak.

Beyanlar, Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internetten verilebilmekte ve bu sistem üzerinden vergi, banka veya kredi kartı ile ödenebilmektedir.

"KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI SONUÇ VERDİ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Şimşek, "Son bir yıl içinde yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sonucunda, 2023 ve 2024 vergi dönemlerine beyanname veren mükellef sayısı 826 bin 169 arttı." dedi.

Kayıt dışı ile mücadelenin süreceğini vurgulayan Şimşek, doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür ederek, gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerin de vergi dairesi harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceklerini hatırlattı. Ayrıca, mükellef hizmetleri ve saha çalışmalarıyla bu sonuçların alınmasında katkı sağlayan Gelir İdaresi personelini de tebrik etti.

ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA

Bakan Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin etkili olduğunu dile getirdi.

Gelirlerini doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür eden Şimşek, beyanname vermeyen ya da eksik beyan yapanların pişmanlık hükümlerinden yararlanabileceklerini hatırlattı.

Gelir Beyanlarında Rekor: 5 Milyon Beyanname

Yorum Yap
Bizi Takip Edin