Antalya Diplomasi Forumu, Belek Turizm Bölgesi’nde bulunan NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Bu etkinlikte Başkent’nin resmi iletişim sponsoru olarak yer aldığını belirten Philippe Lazzarini, Gazze’deki mevcut durumu ele aldı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Lazzarini, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Gazze’nin “ölüm tarlasına dönüştüğü” ifadesini hatırlatarak, burada herhangi bir güvenli alanın olmadığını vurguladı. “İnsanlar sürekli hareket hâlindeler ve tahliye ile yer değiştirme emirleri altında yaşıyorlar.” şeklinde konuştu.
Gazze’deki insanların, günlük bombardımanın yanı sıra “yaygınlaşan açlık, hastalıklar ve kötü yaşam koşulları” ile mücadele ettiğini belirten Lazzarini, ateşkesten önce zaten büyük bir kaos yaşandığını, ateşkesin bozulmasından sonra durumun daha da kötüleştiğini ifade etti.
“Dağıtılacak iç yardım bile yok”
Lazzarini, UNWRA’nın Gazze’de 12 binden fazla Filistinli çalışana sahip olduğunu fakat insani yardım dağıtımında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Geçişin bir ay önce kapandığını vurgulayarak, “Gazze Şeridi içindeki yardım neredeyse tamamen tükendi.” dedi.
İsrail’in saldırılarını yeniden başlatmasının ardından, BM’nin 24 Mart’ta Gazze’deki mevcudiyetini azaltma kararı almasının güvenlik gerekçeleriyle ilişkili olduğunu ifade etti. Lazzarini, “BM’nin faaliyet gösterdiği alanda trajik bir olay yaşandı, birçok uluslararası personel yaralandı ve bir kişi hayatını kaybetti. Tüm bunlar bu kararı gerektiriyordu.” sözlerini sarf etti.
Gazze Şeridi’ne sürekli, engelsiz ve kesintisiz insani yardım akışı sağlanması için her zaman çağrıda bulunduklarını belirten Lazzarini, ayrıca rehinelerin serbest bırakılması talebinde bulunduklarını kaydetti.
Israil’in Gazze’deki 15 sağlık ve sivil savunma çalışanını hedef almasıyla ilgili olarak, bu durumun insani yardım çalışanlarının göz ardı edildiğini ve uluslararası insani hukukun ihlal edildiğini gösterdiğini dile getirdi. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana 400’ün üzerinde insani yardım çalışanın İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini hatırlatan Lazzarini, “Bu son olay, bu insanların kimliklerinin açıkça belirlendiği için yeni bir seviyeye ulaştı.” ifadelerini kullandı.
Lazzarini, bu olayı araştırmak ve sorumluların hesap vermesini sağlamak için uluslararası bağımsız bir soruşturmanın önemine dikkat çekti. Şu ana kadar sorumluların cezalandırılmadığını vurguladı.
“Anlatı savaşı”
Mevcut durumdaki “anlatı savaşı”na dikkat çeken Lazzarini, İsrail ve Gazze’den gelen anlatıların birbirleriyle uyuşmadığını belirtti. Filistinli gazetecilerin, her gün canlarını tehlikeye atarak haber yaptıklarını söyleyen Lazzarini, bağımsız uluslararası gazetecilerin bu çalışmaları desteklemesinin önemli olduğunu kaydetti.
Gazze’deki olaylar hakkında yanlış bilgi, dezenformasyon ve propagandayı önlemek amacıyla bölgede uluslararası gazetecilerin faaliyet göstermesi gerektiğini ifade etti.