Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Yükselen Pazarlar Forumu’nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, küresel huzursuzluklar içerisinde ulaştırma koridorlarının ve transit taşımacılığın ekonomik kalkınmanın temel taşları olduğuna dikkat çekti. Ulaştırma altyapısına yatırılan her bir kuruşun, ticaret maliyetlerini azaltma, ekonomik büyümeyi teşvik etme, bölgesel entegrasyonu artırma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma anlamında büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
Bakan Uraloğlu, “Sürdürülebilir ulaşım altyapılarının varlığı, insanların ve malların makul maliyetler ve zaman dilimlerinde hedef noktalarına ulaşmasını sağlayarak, ekonomik büyümenin yanı sıra sosyal faydaların dengeli biçimde dağıtılması ve çevresel etkilerin yönetimi açısından kritik bir öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, devam eden jeopolitik gerilimler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan lojistik zorlukların maliyetleri artırdığını ve tedarik zincirlerinin aksamasına neden olduğunu belirtti. Bu koşullar altında, ulaştırma bağlantılarının kesintisiz bir şekilde devam etmesi için yeni alternatiflerin oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü vazifesi gördüğünü ve şu an Kafkaslar’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının merkez noktasında yer aldığını dile getiren Uraloğlu, Orta Koridor ile Kalkınma Yolu Projesi’nin önemli bir parçası olduğunu aktardı.
Uraloğlu, Türkiye’den yalnızca 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1.5 milyar insanın yaşadığı ve toplam 51.2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip 67 ülkeye erişim sağlandığını belirtti. Bu durumun ülkenin kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı bir şekilde işlemesinde kilit bir rol üstlendiğini ifade etti.
“Türkiye Asya ile Avrupa arasında daha kısa geçiş süresi sunuyor”
Uraloğlu, Türkiye’nin Avrasya ülkeleri ile tarihi ve kültürel ilişkileri sayesinde bu bölgedeki iş birliği potansiyelini artırma çabasını sürdürdüğünü ifade etti. Bu çerçevede, ulusal ulaştırma yatırımlarını uluslararası koridor perspektifi çerçevesinde organize ettiklerini anlattı.
Orta Koridor’un sağladığı avantajları öne çıkaran Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi tamamlandığında Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresinin mevcut deniz yollarına göre 15 güne kadar kısalacağını bildirdi. Projenin hayata geçirilmesi adına çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini belirtti.
“Doğu-batı koridorlarını kuzey-güney ekseninde birleştirerek küresel ticarete önemli katkı sağlayacak bu hat, Basra Körfezi’nden başlayarak Bağdat ve Musul üzerinden Türkiye’ye uzanacak, 2 bin 92 kilometrelik demir yolu ve 1923 kilometre kara yolu ile Avrupa’ya bağlanacaktır.” dedi.
“Yeni İpek Yolu” olarak bilinen projenin Fav Limanı’ndaki ilk faz çalışmalarının hızla ilerlediğini belirten Uraloğlu, bu aşamanın 2025 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini, ardından proje paydaşlarıyla bir araya gelerek yönetim ve finansman yapısını netleştirmeyi planladıklarını söyledi.
Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasının imzalanması için önemli bir eşiği geçmeyi hedeflediklerini vurgulayan Uraloğlu, bu adımların Kalkınma Yolu paydaşlarını önemli bir dönüm noktasına taşıyacağını ifade etti.
“Son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya 290 milyar dolarlık yatırım yaptık”
Uraloğlu, Türkiye’deki yatırımlarının ve başarılarının dünya genelindeki bağlantısallığın sağlanmasına olan bağlılıklarının bir göstergesi olduğunu belirterek değerlendirmelerde bulundu.
“Son 23 yılda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ulaştırma ve haberleşme alanlarına toplamda 290 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Sivil havacılık, demir yolları, kara yolları, denizcilik ve haberleşme sektörlerinde birçok ilki başardık.” dedi.
Uraloğlu, Marmaray ile kıtaları birleştirirken, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprüleri ile uluslararası ticaretin yollarını açtıklarını, İstanbul Havalimanı ile de gökyüzünde sınırları kaldırdıklarını sözlerine ekledi. Özellikle Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın Asya’dan Avrupa’ya yük taşımada önemli bir rol oynadığını dile getirirken, Zengezur Koridoru ile mesafeleri kısaltmayı hedeflediklerini vurguladı.
“27-29 Haziran’da Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu düzenleyeceğiz”
Uraloğlu, 27-29 Haziran tarihlerinde İstanbul’da “Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu”nu düzenleyeceklerini söyledi. Özellikle mega yatırımların ve güçlü iş birliklerinin yanı sıra İstanbul’u ulaştırma bağlantısallığı konularında global bir tartışma merkezi haline getirme amacını taşıdıklarını belirtti.
Ulaşım sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasının önündeki engellerin aşılması için güçlü bölgesel iş birlikleri ve ortak standartların oluşturulmasının önemli olduğunu kaydederek, entegre bir ulaştırma ağının bölgesel ekonomik fırsatların daha adil dağılımını sağlayabileceğine değindi.