Surlar hakkında bilgi veren Tarihçi Zafer Bilgi, “Eğer devamı varsa korunur, devamı yoksa bu alınır ve aynı şekilde başka bir surla birleştirilir. Gerekli bilgilendirmeler yapılarak aslında şehrin kadim kültüründe bir yeri olduğu belirtilir. Kalıntı aslında değerli bir turizm objesi” şeklinde ifade etti.
Eminönü Unkapanı kavşağında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019 yılında sualtı giderlerinin değiştirilmesi amacıyla önemli bir çalışma başlattı.
AKIBETİ BELİRLENEMEDİĞİ İÇİN ÜSTÜ KAPATILDI
Çalışmalar sırasında yol kapatıldı ve bu kazılar esnasında tarihi sur duvarına ulaşıldı. Yapılan incelemeler, kalıntının 1,500 yıllık Haliç Surları’na ait olduğunu ortaya çıkardı. Doğu Roma döneminde şehri korumak için inşa edilen bu surlardan biri olan Haliç Surları’nın kalıntılarının etrafı çevrildi. Yaklaşık 2 yıl boyunca bu kalıntılar, akıbetlerinin belirsizliği nedeniyle kapalı durumda kaldı.
Yakın zamanda başlatılan yeni yol çalışmasında yine sur kalıntıları bulundu. Etrafı yeniden çevrilen bu alan nedeniyle, esnaf uzun süredir devam eden çalışmalara isyan etti. Yol çalışmaları, trafik sorununu beraberinde getirirken, müşterilerin dükkânların önünden geçmemesi nedeniyle esnafın işleri olumsuz etkilendi. Ayrıca, daha önce keşfedilen ve üstü kapatılan Haliç Surları kalıntıları havadan da görüntülendi.
“DOĞU ROMA’DAN KALAN YAKLAŞIK BİN 500 YILLIK SURLARDIR”
Tarihçi Zafer Bilgi, yol çalışmasına dair Haliç Surlarını tanıtarak, “Bulunduğumuz yer deniz eminliğinin önü; Eminönü ismi buradan gelmektedir. Kıyıya doğru burada Marmara Surları’nın başlangıcı ve Haliç Surları’nın bittiği nokta mevcuttur. Bu surlar, Doğu Roma İmparatorluğu’nun koruyucu dış ihata surlarıdır. Şehir büyüdükçe, dışarıya yeni surlar inşa edilmiştir. Bu üçüncü surlar, 2. Theodosius dönemine, yani yaklaşık 400’lü yıllara, 5. asrın ortalarına tarihlendirilmektedir. Doğu Roma’dan kalan yaklaşık 1,500 yıllık surlardır. Osmanlı dönemi boyunca sürekli restore edilmiştir” dedi.
Bilgi, “Surların kıyıdan Haliç kısmına kadar olan bölümüne Haliç Surları denir. Kıyıdan Yedikule’ye kadar devam eden surlara ise Marmara Surları denmektedir. En uzun sur Marmara Surlarıdır ve toplam yaklaşık 20 kilometre uzunluğundadır. Burada ortaya çıkan kalıntılar, aynı kara surlarında olduğu gibi hendeklerin varlığıyla ilişkilidir” açıklamasında bulundu.
Tarihi yapının çevresindeki esnaf, Cuma Mazı, “Şu an burada 10 senedir iş yapıyorum. Pandemi döneminde su altı giderlerini değiştirmek için kazı yapıldı, bu da tüm yolu kapattı ama çalışma hala tamamlanmadı. O sırada tarihi bir sur duvarı keşfedildi ama ardından üstü kapatıldı. Şimdi insanlarla iletişimimiz zorlaştı çünkü trafik artışından dolayı dükkânlarımıza gelen olmuyor” şeklinde konuştu.
Mazı, yukarıda belirtilen tüm sorunları dile getirirken, “Yolu ikiye ayırdılar, asfalt yaptılar, demir koydular ama tekrar kesmeye başladılar. Tüm bu maliyet, bizler esnaflar olarak üzerimize yükleniyor. İBB’nin yaptığı çalışmanın bir an önce bitmesini bekliyoruz” dedi.