Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği Teknogaraj’da 2021 yılında kurulan Astra Roket Takımı, 2023’te TEKNOFEST Roket Yarışması’nda lise alçak irtifa kategorisinde Türkiye ikincisi olarak önemli bir başarı elde etti. Ayrıca, 2019 yılında oluşturulan Çağdaş Roket Takımı, 2021 yılında “Takım Ruhu Ödülü”nü kazandı ve 2023’te yüksek irtifa kategorisinde birinciliği elde etti.
Takımlar, “Birlikten kuvvet doğar” felsefesi doğrultusunda bilgi ve deneyimlerini bir araya getirerek, 2025 TEKNOFEST Roket Yarışması’nın “zorlu görev” kategorisinde birincilikle hedeflerini büyütmeyi planlıyor.
Ekipler, yerli roket üretimini yüzde 100 yerlilik oranına ulaştırmak amacıyla titiz çalışmalar yürütüyor. Birinciliğin yanı sıra yerli ve milli teknolojiyi daha ileriye taşımayı hedefliyorlar.
“Zor bir alan ve biz zoru başarmayı seven bir ekibiz”
Çağdaş Astra Roket Takımı Kaptanı İbrahim Efe Çimen, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan ekiplerinin, roketin yerlilik oranını artırmak için çeşitli sistemler üzerine çalıştığını belirtti.
Roket üretimine duydukları tutkuyu dile getiren Çimen, şunları ifade etti:
“Takım olarak rokete karşı büyük bir heyecanımız var. Zorlu bir alan ve zoru başarmayı seven bir ekibiz. Diğer kategorilerde de yarışma fırsatımız vardı ama hassas işçiliğin gerektiği, yerlilik oranını yüzde 100’e çıkarabileceğimiz bir alanda yarışmayı tercih ettik. Bunun için bazı sistemlerin geliştirilmesi gerekiyor. Başlıca bu sistemler arasında aviyonik ve kompozit malzemeler yer almakta. Kompozit üretimimizi burada, kendi el işçiliğimizle yapıyoruz. Mekanik işçilik açısından şu anda yerlilik oranımızı yüzde 100’e çıkardık. Kendi ticari aviyonik kartımızı çıkarmayı hedefliyoruz. Roketlerimiz, belirlenen görevleri başarıyla gerçekleştiren roketler.”
Takımın genç üyelerinden 15 yaşındaki Ela Nur Kansu, iki başarılı takımın birleşerek büyük bir hedefe ulaşmayı amaçladığını aktardı.
Kansu, zamanının büyük bir kısmını Teknogaraj’da roket üretiminde geçirerek, birincilik hedefine ulaşmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.
“Yerli ve milli teknolojiyi daha ileriye taşıyan bir Türkiye hedefiyle çalışıyoruz”
Üretimlerine aralıksız devam ettiklerini vurgulayan Kansu, “Gün boyunca aviyonik kart tasarımı yapıyoruz. Ürettiğimiz paraşütler üzerinde testler gerçekleştiriyoruz. Roketlerin gövdesini de kendimiz üretiyoruz. Kumaşlardan yaptığımız hesaplamalarla kompozit malzemelerle üretimimize devam ediyoruz. Burada, yerli ve milli teknolojiyi daha ileriye taşıyacak bir Türkiye hedefiyle çalışıyoruz. Asıl amacımız yeni teknolojiler geliştirerek ülkemizi daha üst seviyelere taşımak.” ifadelerini kullandı.
Teknogaraj Projeler Koordinatörü Çağdaş Kaya, roketin basınç ve patlatma testlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Testlerin hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Kaya, şöyle konuştu:
“Roketlerde fırlatma testi yapmak pek mümkün olmuyor. Ancak basınç ve patlatma testlerini gerçekleştiriyoruz. Roketi iki ayrı parçaya bölüyor ve kurtarma sistemini devreye sokuyoruz. Bu sistemin roketin ulaşabileceği en üst noktada başarılı olabilmesi için örnek testlerini mutlaka yapmamız gerekiyor. Testler, AR-GE süreçleri sonucunda ürettiğimiz ürünler için son derece kritik öneme sahiptir.”
Kaya, geliştirme sürecinden ziyade test sürecine daha fazla zaman ayırmaya çalıştıklarını ifade ederek, test edilmeyen sistemlerin sorunlar doğurabileceğine dikkat çekti.