Türkiye, stratejik altyapılarında dışa bağımlılığı minimize etmeyi ve uzaydaki etkinliğini artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi devreye alınıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” çerçevesinde hayata geçirilecek olan bu sistem, GPS gibi uluslararası altyapılara alternatif olarak Türkiye’nin kendi uyduları aracılığıyla hassas konum, navigasyon ve zamanlama verileri sağlayacak.
Söz konusu sistem, askeri kullanımdan sivil haberleşme ağlarının sürekliliğine, akıllı ulaşım sistemlerinden hassas tarım uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede kritik işlevler üstlenmesi bekleniyor.
Bu hedefler doğrultusunda, ön fizibilite çalışmasının yapılması, atomik saatlerin geliştirilmesi, mevcut sistemlerin dayanıklılığının artırılması, Uydu Tabanlı İyileştirme Sistemi’nin çalışmaları ve nihayetinde Bölgesel Uydu Konumlama Sistemi’nin kurulması yönünde adımlar atılması planlanıyor.
YERLİ HARİTA UYGULAMASI GELİŞTİRİLECEK
Ayrıca, Türkiye’nin ulaşım, şehir planlaması ve kültürel alanlardaki özel ihtiyaçlarını karşılayacak, aynı zamanda dijital dönüşüm sürecine katkıda bulunacak yerli bir harita ve navigasyon uygulaması geliştirilecek.
Dijital bağımsızlık ve güvenliğin sağlanması, yerel kullanıcıların korunması, eşit rekabet ortamının oluşturulması ve altyapının güvence altına alınması öncelikleri doğrultusunda Türkçe büyük dil modeli ve yapay zeka destekli yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi amaçlanıyor.