İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Şüpheliler arasında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi suçlamalar yer alıyor.
Soruşturma çerçevesinde tanıklık yapan T.E, CHP üyesi olduğunu belirterek, Adnan Oktar’ın geçmişte yaşadığı bölgede bulunan Vaniköy’deki kaçak yapılarla ilgili belediyeye rüşvet verildiğini iddia etti.
T.E, ifadesinde şu bilgileri paylaştı:
“(İBB Boğaziçi İmar Müdürü) E.K’nin ismi, Vaniköy’deki kaçak villa olayında da gündeme geldi. Bu çerçevede belediyeye 10 milyon dolara yakın bir rüşvet verildi. E.K’ye işi S.A. isimli kişi getirdi; kendisi eskinin Eyüpsultan ilçe başkanıydı. Daha sonra işin içerisine mezarlıklar müdürü A.K. ve Zeytinburnu Belediye Başkan adayı O.S. dahil oldu. Toplamda 30 milyon lira S.A’ya verildi. S.A. kendisine lüks bir otomobil aldı; A.K. ise 5 milyon lira aldı. Kalan paranın O.S. tarafından bir bankanın Atina şubesine kayınpederi adına yatırıldığı iddiaları var. Paranın, belediyenin cenaze aracıyla sınırın ötesine taşındığı duyumlarını aldım. Olayın ortaya çıkmasından sonra Rusların E.K’ye baskı yapmaya başladığını duydum. Ardından da S.A’nın İmar AŞ’ye danışman olarak atandığını öğrendim.”
Vaniköy’deki kaçak inşaat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından yıkılmıştı
T.E’nin bahsettiği Üsküdar Vaniköy’deki kaçak yapılarla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, 22 Ağustos 2024 tarihinde bölgeye giderek incelemeler gerçekleştirmişti. Bu izinsiz inşaatın İBB’nin onayıyla başladığı tespit edildi ve inşaat süreci durduruldu.
Ekiplerin hazırladığı tespit tutanağında, doğal zemin ve bitki örtüsüne yapılan müdahalelerin tahribata yol açtığı yerler tespit edilerek inşaat faaliyetlerinin durdurulduğu ifade edildi.
İnşaatın bulunduğu alanın daha önce organize suç örgütü lideri Adnan Oktar’a ait olduğu ve sonrasında Rus bir iş insanı tarafından satın alındığı öğrenildi. Çevre Bakanlığı, izinsiz inşaata ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu. İl Müdürlüğü, yasalara aykırı inşaat faaliyetleri yürütüldüğü belirlenen alanlardaki yapıları Eylül 2024’te yıktı.
CHP İstanbul İl binasının alımı konusu
Tanık T.E, ayrıca CHP İstanbul İl binasının alımı süreci hakkında da bilgi vermek istediğini belirtti.
Söz konusu binanın, Ekrem İmamoğlu’nun ortağı olan Gül İnşaat isimli firmaya ait olduğu ifade eden T.E, “Bir tuğla da sen koy” bağış kampanyasına yatırılan paranın 600-700 bin lira olduğunu ve bu paraların binanın tadilatı için anlaşılan firma üzerinden aklandığını öne sürdü.
“Laleli’de döviz bürolarından çantalar dolusu para bozdurdular”
İfadesine devam eden T.E, CHP Parti Meclisi üyesi B.A’nın Ekrem İmamoğlu’na yakın bir isim olduğunu vurgulayarak, “Kurultay döneminde Ö.N. ile para dağıtım işini yaptılar. Kurultayın ikinci gününde para krizi yaşanınca İstanbul Laleli’de döviz bürolarından çantalar dolusu para bozdurdular. Bir kısmı delegelere nakit, cep telefonu ve KİPTAŞ’tan da daire sözleri verildi. Bu nedenle parti meclisi seçimi gece geç saatte yapıldı.” şeklinde konuştu.