İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlatılan yolsuzluk soruşturması çerçevesinde, İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamalarıyla soruşturma yürütüyor.
Soruşturma kapsamında tanık olarak ifade veren İ.Y., reklam alanlarının kiralanmasıyla ilgili süreçleri detaylandırdı. İ.Y, İBB’deki yönetim değişikliği sonrasında, reklam izinlerinin Kültür A.Ş. kanalıyla verilmeye başlandığını belirterek, “Daha önce İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından verilen bu izinler için artık herhangi bir bedel talep edilmezken, yeni yönetim döneminde bu işlemler Kültür A.Ş. üzerinden yürütülmeye başlandı.” ifadesini kullandı.
“BİZİM GİBİ ŞİRKETLERE FATURA KESMEK SURETİYLE BU BEDELLERİ BİZDEN TAHSİL ETMİŞLERDİR”
İ.Y, ifadesinde, “2019 sonrasında bu izinler için şirketlerden resmi olmayan ücretler talep edilmektedir. Bunun yönetmeliklere uygun hale getirilmesi amacıyla sahte sözleşmeler imzalatarak bizim gibi şirketlerden fatura kesmek suretiyle bu bedelleri tahsil etmişlerdir. Ayrıca, bu izinlerle ilgili tahsil edilen ücretin yanında ecrimisil adı altında da ücretler almaktadırlar. Bu işlemleri şu an Emlak İstimlak Daire Başkanı Kaan Sürmegöz ve Reklam Yönetim Müdürü Adem yürütmektedir.” dedi.
“YÖNETMELİGE AYKIRI BİRÇOK REKLAM UYGULAMASI MEVCUTTUR”
Reklam izin süreçlerinin uzun sürdüğünü ifade eden İ.Y, “İzinler için başvurduğumuzda, bu izinler yaklaşık 1 yıl sonra verilmektedir. Reklam yaptığımızda ise zabıta aracılığıyla baskı yapılarak reklamlarımızın kaldırılması istenmektedir. Bu durum, aslında bizim izin ücreti ödemeye zorlanmamız içindir. Son 2-3 yıldır bu uygulamalar devam etmektedir. İstanbul genelinde, özellikle Boğaz ön görünüm bölgelerinde, yan yana kaçak reklam uygulamaları bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
İ.Y, ayrıca şartnameye aykırı uygulamalara da dikkat çekti. “Şartname 1000 reklam panosu kiralamasını öngörürken, uygulamada bu sayının 1500-2000’lere çıkarıldığını gözlemledik. Ana arterlerin reklam uygulamaları Büyükşehir Belediyesi’ne aitken, ara arterlerle ilgili ihaleler ilçe belediyelerine verilmektedir. Bu nedenle, ilçe belediyeleri usulsüz ihaleler yapabilmektedir.” dedi.
“ALDIKLARI HAKSIZ PARALARA RESMİYET KAZANDIRDILAR”
İçeriği bağlamında yapılan bir diğer ifade ise O.T.’ye aitti. O.T, reklam alanları kiralama üzerine bir firması olduğunu ve 2013 yılından bu yana İBB ve bağlı şirketlerin ihalelerine katıldığını aktardı. 2019’daki seçimler sonrasında bu izinlerin tamamen Kültür A.Ş.’ye devredildiğini söyledi.
“BİZİ BU PARAYI ÖDEMEYE MECBUR ETTİLER”
O.T, 2019 yerel seçimlerinden sonra Anadolu Yakası’ndaki reklam kiralama ihalesini hangi koşullarda aldıklarını anlatarak, “Kültür A.Ş. Başkanı Serdal Taşkın, ihale için kendilerine 8 milyon lira talep etti ve aksi takdirde görsel uygunluk izni verilmeyeceğini belirtti. Nihayetinde 4 milyon liraya anlaştık ve bu bedel için farazi fatura kesildi.” dedi.
O.T, 2019’dan önce bu tür izinleri kolayca aldıklarını, fakat Ekrem İmamoğlu döneminde bu izinlerin para karşılığı verilmeye başlandığını vurguladı. İmamoğlu’nun talimatıyla bazı zorluklarla karşılaştığını öne süren O.T, “Bu tür usulsüz işlemler, Murat Ongun ve Serdal Taşkın’ın organize ettiği görevler doğrultusunda gerçekleşmektedir. Bu, sadece kendi firmamızla ilgili bir kısmıdır; daha büyük meblağlarla yapılan yolsuzluklar bulunduğunu duyuyoruz.” şeklinde konuştu.