AA muhabirinin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, gelir vergisi mükelleflerinin 2024 yılına ait beyannamelerini verme ve ödeme süreci halen devam etmektedir.
Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte yaşanan talepler doğrultusunda, beyanname verme süresi 2 Nisan’dan 7 Nisan’a kadar uzatılmıştır. Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamdan gönderebilmektedirler.
Ücret, kira, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratlardan sadece birini veya birkaçını elde eden mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini “Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi)” aracılığıyla hızlı ve güvenli bir şekilde doldurabilmektedirler.
– KONUTLARDAN 33 BİN LİRADAN FAZLA KİRA GELİRİ ELDE EDENLER VERGİ ÖDEYECEK
Gayrimenkul sahiplerinin, 7 Nisan’a kadar kira beyannamelerini vermesi gerektiği belirtildi. 2024 yılı itibarıyla konuttan yıllık en az 33 bin lira, iş yerinden ise 230 bin lira kira geliri elde eden mülk sahipleri, gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Bu istisna tutarının altında gelir elde edenler beyanname vermek zorunda kalmayacaklardır.
– BEYANNAMEYİ ZAMANINDA VERMEYENE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI
Mükellefler, vergilerini GİB’e ait “gib.gov.tr” internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden ödeyebilir. Ayrıca, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartı veya hesaplarıyla, yurt dışında faaliyet gösteren bankaların kartlarıyla da ödeme gerçekleştirebiliyorlar. Anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif kanallar ile PTT şubelerinden de ödeme imkanı bulunmaktadır. Tüm vergi dairelerinden de ödeme işlemleri yapılabilmektedir.
2024 takvim yılında elde edilen kazançlara dair verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanacak gelir vergisi, 2025 yılının nisan ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecektir. İlk taksit, damga vergisi ile 7 Nisan’a kadar, ikinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar yatırılabilecektir.
Elektronik ortamda teslim edilmesi gereken beyannamelerin yasal süresi içinde verilmemesi halinde mükelleflere özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca, verginin zamanında tahakkuk etmemesi durumunda da vergi ziyaı cezası ile gecikme faizi devreye girecektir.