ABD’de sosyal medya ve çevrimiçi mesajlaşma uygulamalarını elinde bulunduran Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in, bu ayki antitröst davasında uzlaşma sağlamak amacıyla eski Başkan Donald Trump ve Beyaz Saray yetkililerine lobi faaliyetlerinde bulunduğu öne sürüldü. İddialara göre Zuckerberg, söz konusu davayı engelleyecek bir anlaşmayı bu isimlere kabul ettirmeye çalışıyor.
ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından açılan ve sosyal medya alanında tekelleşme iddialarını içeren davanın duruşması 14 Nisan’da yapılacak. Bu tarihten önce Meta temsilcileri, Trump ve üst düzey danışmanları ile görüşmeler gerçekleştirmiş.
“TRUMP GÖREVE GELDİĞİNDEN BU YANA 3 KEZ BEYAZ SARAY’A GİTTİ”
WSJ’ye göre, Meta CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz çarşamba günü Beyaz Saray’da bulundu. Gazeteye konuşan kaynaklara göre bu, Trump’ın ikinci başkanlık döneminin başlamasından bu yana Zuckerberg’in üst düzey yöneticilere yaptığı üçüncü ziyareti temsil ediyor. Haberde, Trump’ın bazı danışmanlarının bu lobicilik faaliyetlerine karşı tepkili olduğu ve sürecin çok agresif olduğunu düşündükleri belirtiliyor.
Meta’nın Sözcüsü Andy Stone, “Rekabet edebilirliği, ulusal güvenliği ve ekonomik büyümeyi etkileyen meseleleri ele almak amacıyla düzenli olarak politika yapıcılarla bir araya geliyoruz” şeklinde açıklama yaparken, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ve Federal Ticaret Komisyonu konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
“TRUMP HENÜZ KARARINI VERMEDİ”
Konuya dair doğrudan bilgi sahibi bir kaynağa göre, Trump’ın Meta’ya yönelik “Instagram ve WhatsApp’ı rekabeti engellemek amacıyla satın aldığı” suçlamalarına karşı uzlaşma sağlayıp sağlamayacağı henüz netlik kazanmadı. Federal Ticaret Komisyonu, bağımsız bir ajans olarak ABD Kongresi tarafından kurulmuş olsa da, Trump’ın tüm bağımsız ajansların Beyaz Saray kontrolünde olduğu yönündeki söylemleri dikkat çekiyor. Meta, Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda kampanyasına 1 milyon dolar bağışta bulunmuş, ayrıca geçiş sürecinde Trump’ın Florida’daki malikanesi Mar-a-Lago’yu iki kez ziyaret etmişti.
Federal Ticaret Komisyonu, Meta’nın, 2012’de Instagram’ı 1 milyar dolara ve 2014’te WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın alırken sosyal medya üzerindeki tekelini sürdürmek için yasa dışı yollara başvurduğu iddialarıyla 2020 yılı içerisinde dava açmıştı. Komisyon, Meta’nın bu uygulamalar için ödenen miktarların gereğinden fazla olduğunu öne sürmüştü. Meta, nisan ayında federal yargıçtan Komisyon’un davasını duruşma gerçekleşmeden reddetmesini talep etmişti. Eğer açılan davada Meta aleyhine bir karar çıkarsa, şirket WhatsApp ve Instagram satın alımlarından vazgeçmek zorunda kalabilir.