Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, halk arasında “verem” olarak bilinen tüberkülozun hala küresel bir halk sağlığı sorunu teşkil ettiğini vurguladı.
Demirkol, Türkiye’de tüberkülozla mücadele faaliyetlerinin büyük bir hızla ilerlediğini belirtirken, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde 2002 yılından bu yana verem savaş dispanserlerinin kapasitesinin artırıldığını, tıbbi ekipmanların yenilendiğini ve sağlık personelinin eğitim seviyesinin üst düzeye çıkarıldığını ifade etti.
Türkiye genelinde her ilde en az bir verem savaş dispanserinin bulunduğuna dikkat çeken Demirkol, “Bu merkezlerde uzman hekimlerimiz ve sertifikalı yardımcı sağlık personelimizle tüberküloz ile etkin bir şekilde mücadele ediyoruz.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Demirkol, tüberkülozla yürütülen mücadele sayesinde hastalığın görülme sıklığının yüz binde 30’dan yüz binde 10’a gerilediğini aktararak, “Bu durum, sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmalarıyla elde edilen başarılı sonuçları tüm dünyaya göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’deki bu mücadeleyi takdirle karşılamaktadır.” dedi.
“Filyasyon çalışmaları sayesinde tüberküloz vakalarını ciddi oranda azaltmayı başardık”
Tüberkülozun en belirgin semptomlarının geçmeyen, uzun süreli öksürük, gece terlemeleri ve istemsiz kilo kaybı olduğunu söyleyen Demirkol, bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini önerdi.
Demirkol, tüberküloz teşhisi konulan hastaların tedavisinin verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapıldığını kaydetti. Tedavi süreçlerinin Türkiye’de son derece etkili bir şekilde uygulandığını belirten Demirkol, “Ücretsiz tedavi sunmanın ötesinde, direkt gözetimli tedavi yöntemi ile hastaların ilaçlarını doğru ve zamanında alıp almadıklarını da takip ediyoruz. Teknolojik imkanlardan faydalanarak, sağlık personelimiz hastaların ilaçlarını zamanında alıp almadığını online olarak izliyor.” şeklinde bilgi verdi.
Demirkol ayrıca, tüberküloz hastalarının aileleri ve iş arkadaşları için taramaların yapıldığını belirterek, “Tedavi süreçlerini yakından takip ederken yakın çevreye yönelik filyasyon çalışmaları ile tüberküloz vakalarını ciddi ölçüde azalttık. Hedefimiz vakaları sıfıra indirmek. Bu kapsamda özellikle ilaca dirençli tüberküloz vakalarının takibine yoğunlaşmış durumdayız.” ifadelerini kullandı.
14 hastane tüberküloz tedavisi için yetkilendirildi
Demirkol ayrıca, şehir hastanelerinin referans hastane statüsünde olduğunu hatırlatarak, “Türkiye genelinde 4 referans hastanemiz vardı, bunu 6’ya çıkardık.” dedi.
Çocuk hastalar için referans hastane sayısının 8’e çıkarıldığını belirten Demirkol, “Böylelikle Türkiye’de hem yetişkinler hem de çocuklar için toplam 14 referans hastane tüberküloz tedavisi için yetkilendirilmiştir. Bu kara tedaviye aktif şekilde devam edeceğiz.” diye ekledi.
Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın tüberküloz hastalarına mali yardımda bulunduğunu da ifade eden Demirkol, “Dünyada hem ücretsiz tedavi sunan hem de ayni yardımlarda bulunan başka bir ülke yok.” şeklinde konuştu.