Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenen Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik ve Elektronik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mert Karakoç’un, Sakarya Teknokent’te kurduğu MTK Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ, “BATTAI” projesini geliştirdi.
Proje, farklı pil hücrelerinin kullanıldığı yapay zeka destekli bir sistem ile hava araçlarının kalkış ve manevra aşamalarındaki zorlukları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bataryaların test aşamasını başarıyla tamamlamasının ardından, savunma sanayisinde elektrikli hava ve kara araçlarında kullanım imkanı bulunması bekleniyor.
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya Teknokent’in içinde bulunduğu 126 firma ve 995 AR-GE personeli ile teknoloji ve inovasyon alanında önemli gelişmeler sağladığını ifade etti.
Rektör Al, 34 firmanın “Füzyon Kuluçka Merkezi”nde faaliyet gösterdiğini belirterek, “Bu merkez, üniversitemizin de desteğiyle sanayi, makine teçhizat, teknoloji, savunma, yazılım, tarım, sağlık, ilaç ve biyoteknoloji gibi çeşitli alanlarda genç girişimcilerin yenilikçi fikirlerine hayat vermekte yardımcı olmaktadır.” dedi.
Al, batarya projesinin başarılı olmasını dilerken şu ifadeleri kullandı:
“Proje, hibrit batarya tasarımı ve akıllı batarya kontrol sistemi ile uzay ve hava sistemleri, insansız hava ve kara araçları için yüksek güç ve enerji verimliliği sunuyor. Yapay zeka destekli yönetim sistemi ile özellikle kritik görevlerde, kesintisiz enerji akışı ve performans optimizasyonu sağlayarak savunma alanına yenilik katmaktadır.”
– “UZUN ÖMÜR VE VERİMDE ARTIŞ SAĞLADIK”
Mert Karakoç, KOSGEB’in AR-GE inovasyon destek programı çerçevesinde aldıkları destekle projenin ön prototip ürünlerini geliştirdiklerini belirtti.
Farklı pil hücrelerini bir araya getirerek yüksek güç ve enerji yoğunluğu sağlayan bir sistem oluşturduklarını ifade eden Karakoç, “Yapay zeka destekli BMS ve batarya kontrol sistemi ile bu sistemi yönetiyoruz. Bu sayede, yüksek güç ve enerji yoğunluğuyla uzun ömür ve verim artışı elde ettik. Proje sayesinde hava araçları, kalkış anında bataryayı zorlamayacak ve manevralarını hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek.” dedi.
Karakoç, projenin Sakarya Teknokent’te KOSGEB ve TÜBİTAK destekleriyle devam ettiğini vurgulayarak, “Şu anda Türkiye ve dünya genelinde tam eş değer bir muadilimiz bulunmuyor. Dünya genelinde birkaç firma çalışıyor, ancak Türkiye’de henüz benzer bir firma yok. Prototipimizi tamamladık, şu an test aşamasındayız. Hem savunma sanayisi hem de sivil sektörde kullanıma yönelik testler sürüyor. 2026 yılı içerisinde seri üretime geçmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.