Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında diyalog yollarının güçlendirilmesi amacıyla 29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi’nde, HLED mekanizmasının kurulmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede, 2016, 2017 ve 2019 yıllarında toplam üç toplantı yapılmıştır. İlk ve üçüncü toplantılar Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenmişken, ikinci toplantıya Belçika ev sahipliği yapmıştır.
Aralık 2024’te gerçekleştirilecek AB Genel İşler Konseyi toplantısında diyaloğun yeniden canlanması kararlaştırılmış olup, bu karar AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi tarafından da onaylanarak resmi hale getirilmiştir.
Yeni dönemin ilk toplantısı 3 Nisan’da Brüksel’de gerçekleştirilecektir.
Açılış konuşmaları, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Ekonomi ve Verimlilik Komiseri Valdis Dombrovskis ile AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos tarafından yapılacaktır.
Bu toplantının, taraflar arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimi ve stratejik işbirliğinin derinleştirilmesi bakımından büyük bir öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır.
Finans devleri de katılacak
Toplantı, iki ana bölümden oluşacak. İlk bölümde, bakanlar düzeyinde Türkiye ve AB’nin makroekonomik durumu, rekabetçilik alanında atılabilecek adımlar ve yapısal reformlar ele alınacaktır. Bu oturumlara Bakan Şimşek ve Komiser Dombrovskis eş başkanlık edecektir.
İkinci bölümde ise Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri, bakanlar ve komiserlerle bir araya gelerek ortak yatırım ve ticaret fırsatlarını değerlendireceklerdir.
Ayrıca toplantılara Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Avrupa Kalkınma Konseyi Bankası gibi Avrupa merkezli finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin de katılması beklenmektedir.
Bakan Şimşek, toplantılar çerçevesinde Dombrovskis ve Kos ile ayrı görüşmeler de gerçekleştirecek olup, bu görüşmelerde ilişkilerin geleceği ve olası işbirliği alanları masaya yatırılacaktır.
“AB ile daha güçlü ve çok boyutlu işbirliklerine hazırız”
Bakan Şimşek, 6 yıl aradan sonra toplantıların yeniden başlamasını, Türkiye-AB ilişkilerinin canlanması açısından çok önemli bir adım olarak değerlendirdi. 2016 yılında düzenlenen ilk toplantıya eş başkanlık yapmış biri olarak, bu platformun tekrar hayata geçirilmesinin kendisini memnun ettiğini ifade etti.
Türkiye’nin AB üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunun altını çizen Şimşek, ülke ihracatının yaklaşık %42’sinin AB ülkelerine gerçekleştirildiğini, Türkiye’nin Birliğin en büyük 5’inci ticaret ortağı konumunu koruduğunu belirtti.
Küresel ticarette artan korumacı eğilimler ile e-ticaret, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanındaki gelişmelerin, güncellenmiş bir ticaret çerçevesini zorunlu kıldığını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
“Gümrük Birliği’nin kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörlerini kapsayacak şekilde güncellenmesi, iş insanları ile öğrencilere vize kolaylığı sağlanması ve üçüncü ülkelerde ortak projelerin geliştirilmesi, Türkiye-AB işbirliği açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Savunmadan enerjiye, tarımdan imalat sanayisine kadar geniş bir alanda sahip olduğumuz yetkinlik ve kabiliyetlerle AB ile daha güçlü ve çok boyutlu işbirliklerine hazırız.”