SGK’nın açıkladığı yeni düzenlemeler, SSK giriş tarihleri 1993, 2003 ve 2013 olan bireyler için erken emeklilik fırsatını gündeme taşıdı. Söz konusu tarihlerde SSK girişi bulunan vatandaşlar, SGK’nın sunduğu farklı erken emeklilik alternatifleri ile belirli şartlar altında emekli olma hakkına sahip olabiliyor.
1800 ve 3600 gün prim ödemesiyle kimlerin emekli olabileceği merak ediliyor. SGK’nın sağladığı bu avantajların detayları neler? Erken emeklilik hayalini gerçeğe dönüştürmek isteyenler için yeni bilgiler haberimizde yer almakta.
Türkiye’deki pek çok sigortalı çalışanın dikkatle takip ettiği erken emeklilik duyuruları, özellikle 1993, 2003 veya 2013 tarihli SSK girişine sahip bireyler için cazip fırsatlar sunuyor. Belirli koşullar altında 1800 ve 3600 prim günü üzerinden emekli olma imkanı bulunuyor. Ancak, bu haklardan kimlerin faydalanabileceği merak konusu.
1800 GÜNLE MALULEN EMEKLİLİK
SGK, çalışma gücünde en az %60 kayıp yaşayan bireylere malulen emeklilik hakkı tanımaktadır. Bu hakka sahip olabilmek için en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekmektedir.
Malulen emeklilik için yaş şartı aranmamakta, ancak bu durumun resmi sağlık kurulu raporuyla belgelenmiş ciddi sağlık sorunlarına dayanması gerekmektedir.
ANNELERE 2160 GÜNLE ERKEN EMEKLİLİK
Kadın sigortalılar için SGK’nın sunduğu bir diğer avantaj, doğum borçlanmasıdır. Üç çocuk için toplamda 2160 gün (6 yıl) borçlanma imkanı sağlanmaktadır.
Bu borçlanma seçeneği sayesinde, kadın çalışanlar yaş ve prim şartlarını sağladıkları takdirde 6 yıla kadar erken emeklilik hakkını elde edebilirler.
3600 GÜNLE KISMİ EMEKLİLİK
Özellikle 9 Eylül 1999 tarihinden önce SSK girişi yapanlar için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günüyle kısmi emeklilik hakkı tanınmaktadır.
Bu emeklilik türünde bir yaş şartı söz konusu olsa da, daha kısa bir süre zarfında emeklilik maaşı alma şansı bulunmaktadır.
YIPRANMA PAYI İLE YAŞ ŞARTI AZALIYOR
SGK, bazı meslek gruplarına yönelik olarak fiili hizmet süresi zammı yani yıpranma hakkı sunmaktadır. Madencilik, sağlık ve basın gibi yüksek risk taşıyan mesleklerde çalışan bireyler için
çalışma sürelerine ek prim günleri eklendiği gibi, yaş şartı da düşürülmektedir. Bu yaklaşım, çalışanların daha hızlı emekli olmalarına ve daha yüksek primle maaş almalarına olanak tanımaktadır.
ENGELLİ ÇALIŞANLARA YAŞ ŞARTSIZ EMEKLİLİK
SGK, en az %40 engelli raporu bulunan çalışmalara da erken emeklilik hakkı tanımaktadır. Engelli durumu göz önünde bulundurularak 15 yıl ve 3600 günle emeklilik sağlanabilmektedir.
Bu kapsamda yaş şartı aranmazken, vergi indirimi belgesiyle emeklilik süreci kolaylaştırılabilmektedir.
Not: Emeklilik planınızı netleştirmek adına SGK il müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden bireysel durumunuza özel bilgi almanız mümkündür.