Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, sağlanan finansmanın Türkiye’nin Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerde istihdam yaratma ve işletmeleri destekleme amacı taşıdığı ifade edildi.
Açıklamada, deprem bölgelerinde kapsayıcı iş imkanları yaratmak ve ekonomiyi yeniden canlandırmak amacıyla toplamda 500 milyon dolar değerinde bir finansmanın temin edileceği duyuruldu.
Depremlerin, etkilenen illerdeki iş gücü piyasasındaki uzun vadeli yapısal sorunları derinleştirdiğine dikkat çekilirken, onaylanan Kayıtlı İstihdam Yaratma-2 Projesi’nin küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi ve kadınlar ile gençlerin de dahil olduğu yaklaşık 17 bin yeni veya daha iyi iş fırsatı yaratmayı hedeflediği vurgulandı.
Açıklamada, şirketlerin finansmana erişimindeki kısıtlamaların istihdam yaratımını sınırlayan önemli bir faktör olduğu belirtildi. Bu sorunu çözmek amacıyla, proje özel olarak KOBİ’ler üzerinde yoğunlaşarak, depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren şirketlere uzun vadeli finansman sağlamaya yönelik olarak tasarlandı.
Dünya Bankası, projeyle birlikte şirketlerin kayıtlı istihdam yaratma koşullarının iyileştirilmesi, üretkenliğin artırılması ve iş gücü talebinin yükseltilmesi sürecinin ivme kazanmasının beklendiğini aktardı.
Ayrıca, projenin Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerini desteklemeyi hedefleyen geniş kapsamlı bir Dünya Bankası paketinin parçası olduğu ifade edildi. Bu bağlamda, iş gücü piyasasını güçlendirmeye yönelik daha geniş kapsamlı çabaları tamamladığı kaydedildi.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, depremlerin ardından Türkiye’nin yanında olduklarını ve afet riski yönetimi ile yeniden inşa konusundaki uluslararası deneyimlerini paylaştıklarını belirtti. Lopez, bu projenin yerel ekonomilerin yeniden inşası ve kayıtlı sektörde çok ihtiyaç duyulan istihdam fırsatlarının sağlanması açısından önemli bir adım olduğunu dile getirdi.