1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Göktaş’tan Berlin’de Erişilebilirlik Vurgusu

Bakan Göktaş’tan Berlin’de Erişilebilirlik Vurgusu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Göktaş, engelli bireylerin karşılaştıkları sorunlara çözümler bulmak ve engelli haklarına dair uluslararası sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla Berlin’de düzenlenen “Küresel Engellilik Zirvesi”ne katıldı.

Almanya, Ürdün ve Uluslararası Engelliler İttifakı iş birliğiyle gerçekleştirilen Zirve’nin “Herkes için Geleceğe Hazır, Kapsayıcı Altyapı İnşa Etmek-Yeni Zorluklar ve Yerel Çözümler” başlıklı oturumunda konuşan Bakan Göktaş, Türkiye’deki erişilebilirlik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bakan, “Erişilebilirlik sadece engellilik tartışmalarının bir parçası değil, bu konunun ana temasıdır. Engelli bireylerin haklarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için erişilebilirlik kesinlikle elzemdir.” sözleriyle durumu vurguladı.

Türkiye’de engelli bireylerin erişilebilirliğini sağlamak amacıyla yürütülen hukuki düzenlemelere dikkat çeken Göktaş, şu ifadelere yer verdi:

“2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun, engelli bireylerin hayatlarında önemli gelişmeler sağlamış, bu konuda bir devrim niteliği taşımıştır. Bu kararlı adımı, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi’nden önce attık. Bu Kanun sayesinde, 2013 yılından beri binaların, açık alanların, toplu taşıma araçlarının ve iletişim teknolojilerinin erişilebilirliğini sürekli izliyoruz.”

Bakan Göktaş, 2014 yılında mevzuatı “engelli bireylere yönelik ayrımcılığı açıkça yasaklayacak” şekilde genişlettiklerini hatırlatarak, “Tüm bu adımlar, sosyal hizmetlere yönelik hak temelli yaklaşımımızın sağlam bir destekleyicisidir.” şeklinde konuştu.

“HİZMET KALİTESİNİ ARTIRACAK STANDARTLAR BELİRLİYORUZ”

Uygulamaları hayata geçirirken birçok zorlukla karşılaştıklarını ifade eden Göktaş, “Engellilere yönelik adımlarımızın toplumun her kesimi tarafından benimsenmesini sağlamak için emek sarf ediyoruz. İlgili paydaşlarla yakından iş birliği yapıyor ve ihtiyaçları doğrudan değerlendiriyoruz. Hizmet kalitesini artırma hedefiyle standartlar oluşturuyoruz.” dedi.

2010 yılında Türkiye’de ilk Erişilebilirlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın devreye alındığını hatırlatan Göktaş, eğitimler, atölyeler ve kapasite geliştirme faaliyetleri ile Türkiye’nin erişilebilirlik vizyonunu ileri bir aşamaya taşıdıklarını vurguladı.

Erişilebilirlik Destek Projeleri sayesinde kamu binaları ve açık alanların erişilebilirliğine mali ve teknik destek sağlandığını belirten Göktaş, “Erişilebilirlik Kılavuzumuz ile erişilebilirlik standartlarının uygulanması konusunda liderlik ediyoruz. İşitme engelli bireylerin kamu alanlarında iletişim kurmasını kolaylaştıran AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi’ni hayata geçirdik.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erişilebilirliğe verdiği önemi göstermek amacıyla 2020 yılının “Erişilebilirlik Yılı” ilan edildiğine değinen Göktaş, iyi örnekler sergileyen kurumlara, kuruluşlara ve yerel yönetimlere Erişilebilirlik Ödülleri Yarışması düzenlendiğini, 2022’de de erişilebilirlik sertifikası alan yerlerin Birleşmiş Milletler onaylı “Erişilebilirlik Logosu” ile tanınmaya başlandığını bildirdi.

Bakan Göktaş, “Erişilebilirlik, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun önemli hedeflerinden biridir.” diyerek, bu hedef doğrultusunda kimseyi geride bırakmamak amacını güttüklerini ve 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ile 2023-2025 dönemini kapsayan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nı kamuoyuna sunduklarını kaydetti.

Tüm Eylem Planı uygulamalarını, ilgili iştirakçilerin katılımıyla sistematik ve şeffaf biçimde izlediklerini dile getiren Göktaş, “Tüm bu çabalar, erişilebilirlik sorunlarını aşmamıza ve toplumsal farkındalığı artırmamıza yardımcı olmaktadır.” dedi.

“ERİŞİLEBİLİRLİK, BİR İNSAN HAKKI”

Göktaş, erişilebilirliğin bir “insan hakkı” olduğuna vurgu yaparak, “Ancak Gazze’de bu hak, savaş ve yıkım koşulları altında derinleşiyor. Gazze’deki engelli bireyler, sağlık hizmetlerine, güvenli barınaklara ve diğer temel ihtiyaçlara ulaşmada büyük güçlükler çekiyor. Kapsayıcılığı yalnızca engelli bireyler için değil, tüm dezavantajlı gruplar için düşünmek zorundayız. Gazze’de en temel ihtiyaçlarına bile ulaşamayan engelliler, kadınlar ve çocuklar için sesimizi yükseltmek ortak sorumluluğumuzdur.” şeklinde konuştu.

Bakan Göktaş, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek, erişilebilirlik vizyonunu yaymak ve uygulama örneklerini çoğaltmak gerektiğinin altını çizerek, “BM içinde engellilik alanında uzmanlaşmış bir ajansın kurulması konusundaki müzakereler sürmektedir. Bu ajansın, erişilebilirliğin sağlanması, kapsayıcı engellilik politikalarının geliştirilmesi ve uluslararası iş birliğinin artmasını sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye olarak, BM içinde böyle bir ajansın kurulmasını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Göktaş’tan Berlin’de Erişilebilirlik Vurgusu
Yorum Yap
Bizi Takip Edin